Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Takto sa ničia jablká.

Btw toto cele je klasicky priklad ked logicke centrum zabije to emocionalne. Klasicke pokusy co skusali na ludoch, ide odtrhnuty vozen, stojis pri vyhybke....vozen sa rusit na 4 robosov a ide ich zabit, vedla na kolaji robi 1 robos a ty mozes prehodenim vyhybky zmenit smer vozna a zachranit 4 zivoty na ukor jedneho.
99% ludi prehodi vyhybku.
Rovnaka situacia akurat, ze nie si pri vyhybke a vagon mozes zastavit zhodenim robosa z mosta, ktory padne pod vagon a zastavi ho. Opat jasna matika 1 zivot zmarnis, 4 zachranis. 90% ludi vsak v tomto pripade uz odmietne konat. Preco? Lebo posunutie vyhybky je neosobne necitia sa ako vrahovia, ale zhodenim cloveka na kolajisko uz ano.
Moralka nie je zalozena na logike, je zalozena na emociach, a preto nikto z vas nechce zasiahnut. Len chladne kalkulujete a ospravedlnujete svoje nicnerobenie moznsotou problemov na sude, zranenim, poistenim tovaru, neosobnostou a pod.
Uplne inak sa zacnete na vec pozerat keby dotycny nicil vas majetok (napriklad auto) a nikto by nezasiahol, pretoze by premyslal rovnako ako vy teraz. Lebo uz by to bolo emotivne zrazu a zrazu by sa vam zdalo nemoralne, ze vam nikto nepomohol.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality