Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Do prodeje míří první hodinky schopné vykreslit Braillovo písmo

Současný trend ovládání všemožných zařízení pomocí dotykového displeje vyhovuje drtivé většině lidské populace. Přesto pro minimálně zhruba 285 milionů lidí je tento způsob ovládání přinejmenším problematický. Právě tolik lidí totiž dle WHO trpí zrakovým postižením. Nejnovější operační systémy již obsahují funkce k jejich ovládání zrakově postiženými, přesto některé segmenty spotřební elektroniky byly až doteď pro tyto osoby zapovězené.

To se týká i trhu s chytrými hodinkami, které se spoléhaly výhradně na zvukovou odezvu. Jihokorejský start-up Dot se to nicméně snaží změnit. Proto představil stejnojmenné chytré hodinky Dot umožňující zobrazit zprávy a notifikace v Braillově písmu. Hodinky mají "displej” pro zobrazení současně až...

Předmět Autor Datum
285 milionů lidí je tento způsob ovládání přinejmenším problematický. Právě tolik lidí totiž dle WH… nový
Redmarx N 09.03.2017 09:22
Redmarx N
Asi mají na mysli celou planetu. Mě zase dělá, že si berou počty všech lidí s postižením zraku, jako… nový
Kráťa 09.03.2017 10:40
Kráťa
Na sedmapůl miliardy dušiček mi to nepřipadá moc. nový
mif 12.03.2017 16:46
mif
Ja bych tomu cislu taky verila. Treba u sluchoveho postizeni se udava 360 milionu lidi na celem svet… poslední
merlouska 13.03.2017 23:39
merlouska

285 milionů lidí je tento způsob ovládání přinejmenším problematický. Právě tolik lidí totiž dle WHO trpí zrakovým postižením

Je to mozny? To je hrozne moc, nemohli se splest v tom poctu?

Asi mají na mysli celou planetu.
Mě zase dělá, že si berou počty všech lidí s postižením zraku, jako kdyby automaticky každý, kdo nevidí, uměl číst Brailla.
To je jako u nás s lidmi, s postižením sluchu, kdy bylo přivlastněno slovo "neslyšet" těm, kteří neslyší prelingválně (před osvojením si jazyka). Jejich mateřským jazykem potom je jazyk znakový, který má s češtinou společného tolik, jako třeba čínština, jelikož to je zcela samostatný jazyk. Potom, když říkají, že papír a tužka není pro neslyšící úleva, tak v podstatě nelžou. Jenže neuvádějí pro jaké neslyšící a že se jedná o část asi 10 000 z 500 000 osob s postižením sluchu v ČR.
Neznalí problematiky si potom myslí, že kdo neslyší, automaticky ovládá znakový jazyk a neumí číst češtinu. Což je mimochodem totéž, jako myslet si, že když někomu amputují nohu, že umí najednou španělsky a neumí už česky.

Mám kámoše, nevidomého a ten ovládá dotykový telefon rychlostí blesku. Nejlepší je, že má vypnutý displej, aby šetřil baterku a vypadá to, jako že si povídá s vypnutým mobilem. :-)

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru