Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Bezpečnostní bug na procesorech

Problem je, ze to co tvrdi Intel nemusi byt pravda.

Ja jsem cetl a chapu to tak, ze obe chyby budou "vyreseny" zpomalenim. Pro opravu Spectre se proste zpomali vykonavani instrukci na softwarove urovni tak, aby casove okno potrebne k neopravnenemu precteni kodu bylo kratsi nez instrukce a tudiz to nikdy nebude moct byt zneuzito. Nechapu, jak toto nebude mit vliv na vykon, ale tvrdi to teda vsichni, ze ne nebo zcela zanedbatelny.

U Meltdown je pry problem, ze se nejen vykonaji spravne instrukce, ale vykona se i nesmyslna instrukce (napriklad deleni nulou), coz procesor od Intelu umoznuje na hardwarove urovni. Z teto vadne instrukce se pak da zjistit adresa te spravne a precist ji. Reseni jsem pochopil, ze ma byt velmi rychle cisteni cache, aby tam nezustalo neco na cteni a to pry ma mit obrovsky dopad na vykon, tak velky, ze se procesory od AMD mohou dostat do vedeni. A vubec prave neni jasne, jestli se to tyka jen serverovych databazi nebo i enkodovani videa a hrani her. Intel pritom zamerne mlzi a stira rozdil mezi chybami, protoze na chybnem postupu jsou jeho procesory zalozeny a v podstate by musel zacit od nuly s navrhem uplne novych procesoru, kdyby to mel vyresit. Stejne tak se objevi zprava,ze Meltdown je zneuzitelny jen lokalne a teda by nemusela oprava byt u domacich uzivatelu vubec aplikovana, kdyby nechteli a pak zase nekdo tvrdi, ze to je mozne i Java Scriptem pres prohlizec. Proste utika cas, ja radeji nic neaktualizuju a nikdo neni schopen jasne rict, co maji bezni uzivatele delat. Intel to proste totalne posral!

Edit: Jeste jsem chtel dodat, ze Meltdown muzi byt opraven jak v OS, tak v mikdokodu procesoru. Ten pomerne nepovedeny patch od Microsoftu, ktery lidem prinesl nestabilitu na Windows, resi problem ze strany OS a snad bude do zaplatovaciho utery jeste updatovan, to znamena za 3 dny. Jenze stale nema smysl provadet testy na Meltdown, protoze chyba nebude opravena, dokud svuj dil nedoda i Intel a ten nic jeste nevypustil a zli jazykove tvrdi, ze jen tak nevypusti presto, ze o problemu vi bud od srpna nebo listopadu!

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality