Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Affinity Publisher - free beta

promiň, ale Inkscape , Krita, apod. se srovnat fakt nedají. Krita je pixelový editor jako býval např. DPaint na Amize. OpenToonz je zase animační (opět ekvivalent DPaintu) nástroj. Blender je 3D renderer.

Oproti tomu Affinity Photo má nejblíže svou univerzalitou k Photoshopu, stejně jako Affinity designer je alternativa k Illustratoru. Další podstatná věc je provázanost jednotlivých aplikací. A jako nejzásadnější věc vidím jednotné (a velmi funkční) UI, včetně "vlastního" způsobu chápání vrstev objektů apod. Další, neméně podstatná věc, je plná a funkční podpora grafických formátů - i tam OSS aplikace dosti často havarují.

Já se Publisher těším - podle všeho bude mít podporu "mailmerge", tj. parametrizace dokumentu na základě externích dat/databáze (což např. v ID nelze přímo, ale pouze s externím pluginem).

Ne že by programy od Affinity byly dokonalé, chybí mi tam spousta věcí (např. lepší práce s rulerem, lepší měření délek a úhlů), ale mají dokonalý snapping a skvělou nedestruktivní techniku aplikace efektů, ořezů, apod. A za tu směšnou cenu je to jasná volba. Nejsem profi grafik (ale pracoval jsem jak grafik), PS používám od verze 3.5, illustrator od verze tuším 5 (na Macu, protože na PC byla jen šílená 4.0), jak na PC, tak na Macu.

Adobe je samozřejmě "top", ty desítky let vývoje a vylepšování jsou vidět, ale na druhou stranu chyby, neschopnost/pomalost/problematičnost přechodu na 64b a hlavně "CC-výpalné" mě utvrdily v tom, že soukromě si CC nikdy nepořídím.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality