Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Chytré tetování pomůže hlídat choroby. Mění svou barvu podle stavu těla

Zajímavé že? Za pár let budou takové věci umět i telefonovat lékařům a propojí se s chladničkou a když budete mít nadváhu, tak se zablokuje a nevydá vám tlačenku. :-)

Chytré tetování, které bylo vyvinuto v Německu, dokáže monitorovat chronické choroby. Mění svou barvu v reakci na změny koncentrace glukózy a albuminu i hladiny pH v krvi. Je tak možné mít pod kontrolou například cukrovku, píše italský deník La Repubblica.

Hvězdičky, šípy, trojúhelníky a květy... Mohlo by to vypadat jako obvyklé tetování. Ale nesmazatelné obrázky, které zdokonalil tým vědců z Technické univerzity v Mnichově, skrývají cosi více: jsou schopné měnit barvu v reakci na změny koncentrace glukózy, albuminu a pH v našem těle.

Jak uvádějí vědci na stránkách časopisu Angewandte Chemie International Edition, dosud bylo nové tetování testováno na některých vzorcích kůže prasat, ale mohlo by být v budoucnu vyzkoušeno na lidech a jednoho dne by dokázalo umožnit pacientům a lékařům sledovat v reálném čase některé chronické choroby, jako je cukrovka a onemocnění srdce a ledvin.

Tým vědců vedený inženýrem chemikem Alim Yetisenem vyvinul senzory, které

Komentář k aktualite

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality