Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Benešovskou nemocnici ochromil počítačový virus, pacienty z JIP převezli jinam

Hlavně a jen není to samé, já psal hlavně. Takže zase rozporuješ něco, co já netvrdil.
Já rozporoval to tvé vždy ("nejslabší článek je vždy uživatel"), a vždy je 100 %. A navíc jsi tam uvedl toho tvého doktora s pornem navíc předpokládám ve vztahu k nemocnici a jako nejslabšího článku, když jsi psal "nejslabší článek je vždy uživatel".
Psal jsem "Rozhodně ale neplatí to, že je nejslabší článek uživatel v případě, že se jedná o napadení všech nebo většiny počítačů v nemocnici."
Řeč je o NEMOCNICI. Dejme tomu, že nikdy a nikde nemůžeš vyloučit to, že nějaký uživatel neudělá chybu. Dejme tomu, že ta chyba je pokus o spuštění malwaru z přílohy mailu (necílený útok jako v tvém příkladu s pornem). A toto se může dejme tomu stát i v nemocnici. Není ale chyba toho uživatele a není ani nejslabší článek tento uživatel, pokud tato jeho chyba způsobí to, že se nakazí 300 pc včetně serverů v nemocnici. V nemocních (a třeba i v bankách, a třeba i v armádě, jaderné elektrárně atd.) to musí být nastaveno tak, aby minimálně necílený útok prostě nebyl možný (a myslím, pokud možno, i ten cílený). A pokud se někde stane problém, že by dejme tomu spuštění malware z přílohy mailu na jednom uživatelském pc v nemocici způsobilo to, že se nakazí šifrovacím malwarem během hodiny 300 pc včetně serverů tak pak to může být třeba tím, že někdo něco zanedbal (např. neaktualizované Windows a podobně) a pokud nikdo nic nezanedbal (podporované aktualizované windows, plně funkční bezpečnostní DLP řešení za 4.4 mil. Kč (odkaz dole v příspěvku), antiviry jako bonus atd.) tak to prostě může být tím, že zvolené řešení není dokonalé (dejme tomu, že nic nemůže být dokonalé, a to ani sebenejlepší řešení dostupné třeba pro nemocnici) a ten nejslabší článek je potřeba hledat tu, ne že nejslabší článek je vždy uživatel, není. Ještě není jasné proč jsem reagoval a oč mi v reakci jde???
Toto zavirování sítě "není možné" pokud je řádně zabezpečena jsem myslím nikde netvrdil, protože si to ani nemyslím, takže opět druhá věta v tomto příspěvku.

Edit:
https://tech.ihned.cz/internet/c1-66694300-proc-zkolaboval-system-nemocnice-v-benesove-slo-o-fatalni-selhani-a-skolacke-chyby-v-zabezpeceni

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality