Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Benešovskou nemocnici ochromil počítačový virus, pacienty z JIP převezli jinam

No tak mně to teda nestačí, protože v prvních třech odstavcích není vůbec nic, jen všeobecné kydy a jakýsi "názor" Valáška, který ovšem nemá v těchto třech odstavcích žádnou argumentační oporu, pouze jsou tam uvedena obecná pravidla, která ale, jak ví každý, kdo někdy spravoval byť jen trošku větší síť, nelze NIKDY splnit na 100%. Proto taky existují systémy a procesy na policy exception a risk remediation.

Pokud si chceš počíst, tak ti doporučím toto: https://www.root.cz/clanky/nemocnice-jsou-snadnym-cilem-hackeru-utok-je-dokaze-ochromit/ - psal to člověk s nadhledem a REÁLNOU znalostí problematiky, nikoli nějaký teoretik.
Pokud si chceš přečíst celý článek z HN, tak tudy: https://www.altair.blog/ (mimochodem, nic objevného v něm není, pokud tedy zrovna nedoceníš větu "Kromě firewallu na hranicích sítě jsou první frontovou linií v boji s kybernetickými útoky uživatelé." :-))

Podstata ale zůstává stejná: podfinancované české nemocnice jednoduše nemají prostředky na to, aby nakupovaly up-to-date vybavení, platily velké IT týmy, které budou spravovat sofistikovaně nakonfigurovanou síť (je to vůbec možné, pokud se přístroje vozí za pacienty na pokoje?) Tvá představa, že jakkoli velké IT oddělení je schopno zabránit nákaze a jejímu šíření, je naivní. Maximem co zvládne, je omezení dopadů, a to za předpokladu, že do IT naliješ velké peníze.

V konečném důsledku tak vše záleží na uživatelích, ti totiž nefungují jako deterministický automat typu firewallu. A proto jsou VŽDY nejslabším článkem. Tak to prostě je, a neplatí to jen pro IT, stačí se podívat na silnice.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality