Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Benešovskou nemocnici ochromil počítačový virus, pacienty z JIP převezli jinam

image disku je jen pohotovostní záloha pro chybu uživatele (klasické domrvení systému). pomohl by na starý ransomware, který si cíleně vybíral uživatelské typy dokumentů. dnes už šifrují celé disky, čili záloha ležící na tom pc nestačí.
pro bezpečnost (kdyby jen pro havárii disku) musí být image zkopírovaný na nějaké nasce. zároveň se pc na tu nasku nesmí mapovat sám, jinak při nakažení zašifruje i ty zálohy. to platí i v domácnosti / v malé firmě.
pro kopírování záloh proto buď nepoužít klasické mapování ale něco ve stylu ftp, anebo já mám na to vyhrazené samostatné počitadélko s atomem, které mi prochází síť a stahuje ty zálohy. ale protože taky běží pod windows, musím mu zakázat věčně děravý rdp.

v síti se stovkami uživatelů, kde už se nějaké it motá, se dá dosáhnout nějaká bezpečnost. nic není dokonalé, všechno nejsou jen kancelářské pc s omezením na stupidní sap a office.
fór je v tom, že na napadení síťě stačí nebezpečné chování jednoho "power usera" - a ten se u nás vždycky najde.

nečekal jsem, že nekonečné slohovky toho grafomana z živě budou úplně o ničem. jen onanie teoretika a ztráta času.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality