Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Phishingových útoků pomocí mailů přibývá

Nejde o onanii nad antiviry. Kód je "šifrovaný", takže jej antivir bude těžko ve Wordu bez nějakých vodítek (aktualizovaná databáze) detekovat.
Ne všichni mají aktualizované systémy, aktualizované Office (hlavně ve firmách).
Doma zase budou všichni pracovat pod adminem a obyčejný uživatel se vyděsí a hned si bude chtít přečíst, v čem lítá. A i když ví, že nic takového se ho netýká, tak to udělá ze zvědavosti, aby se dozvěděl, co chudák spolubližní provedl.
Pak v euforii prokliká vše, co se mu ukáže, jen aby se k textu dostal.

Je to čisté sociální inženýrství, kdy uživatel sám dobrovolně dá útočníkovi k dispozici vlastní počítač.

Pobavily mne zprávy o "hackerském útoku" na benešovskou nemocnici. Nesmál jsem se tomu, co se stalo, to snad nemůže nikdo. Smál jsem se tuposti našich médií. A to nemluvím jen o jednom ráááádiu, kde měli anketu, co by lidi takovému hackerovi udělali.
K čemu máme NKUIB, který nezasáhne a nevysvětlí lidem, co se opravdu stalo?
Z jediného důvodu. Bude to použito jako další argument na zvyšování kybernetické bezpečnosti a s tím související zvýšení pravomocí státních orgánů zasahovat lidem více do života, nasazení více špiclovacích prostředků a lidi tomu ještě rádi zatleskají.

Přitom to je o zabezpečení sítě v nemocnici. Tohle se může stát kdekoliv, kde podobný mail nezachytí antivir na vstupu, kde nezachytí antivir na stanici spuštění škodlivého kódu.
Ale doteď nerozumím tomu, jak se to mohlo z jedné stanice dostat do sítě celé nemocnice, jak se to mohlo dostat k databázovým souborům, které byly zašifrované, jak se to mohlo dostat k zálohám, které byly také částečně zašifrované.
Pokud měl daný tupý uživatel přístup všude a ještě na zápis, pak je to chyba IT v nemocnici. A to vůbec nechci přemýšlet o tom, že to způsobilo přímo IT.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality