Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Clanek o SSD

Vše, co jste kdy chtěli vědět o NVMe SSD (a nebáli se zeptat)

---

Dobrej clanek o SSD hlavne NVMe na PCTuningu, sice malinko pomotal tranzistory, ale ono je to z toho stejne jasny, jak je to mysleno.

Hlavne ale je jasne videt, ze QLC SSD, ktere mely byt vyhra vzhledem k cenotvorbe, nejsou zadny zazrak a zvlast proto, ze nakonec zdaleka tak levne nejsou, tak je dobre si to hodne hlidat a vyhybat se jim.

Zdroj: pctuning
Předmět Autor Datum
Momentálne už si myslím že jak ide cena SSD dole, a ich premakanosť sa zlepšuje, tak už HDD stráca v…
Mlocik97 26.02.2020 18:56
Mlocik97
No ja mam ve vsech PC stale i DVD mechaniku a hard disk. Nicmene pocitac bez mechaniky si dokazu pre…
RedMaX 26.02.2020 19:11
RedMaX
No schválne som nehovoril o smrti SATA, lebo myslím že tie ešte budú existovať, akurát mimo počítačo…
Mlocik97 26.02.2020 20:06
Mlocik97
Driv byly mechaniky normalni (bezne se do PC porizovaly) a v PC se s nima teda pocitalo s mistem a j… nový
RedMaX 26.02.2020 22:47
RedMaX
a samozrejme si ho ripnu do mp3, protoze audio temer vyhradne posloucham na mobilu je mi ľúto tvoji… nový
Mlocik97 28.02.2020 10:17
Mlocik97
Mno, nevím. Slotová SSDčka topí jak peklo samo. Obvykle bývá štekr pod grafikou, která taky neoplývá… nový
mif 29.02.2020 17:37
mif
To je jedno, ono aj SATA SSD dokáže fungovať vo vertikálnej polohe, a môže byť zakvačený na predok c… nový
Mlocik97 03.03.2020 15:28
Mlocik97
Nějaké mp3 snad ještě mam, ale spíš používám a upřednostňuji ".FLAC", ale chápu ze mobil + průměrná… nový
HPET 01.03.2020 13:03
HPET
O FLAC zajem nemam, bohate mi staci ztratova komprese a nemuzu za to, ze na Androidu je podpora AAC… poslední
RedMaX 07.03.2020 15:33
RedMaX

Momentálne už si myslím že jak ide cena SSD dole, a ich premakanosť sa zlepšuje, tak už HDD stráca význam kupovať,... osobne bych už HDD asi nekupoval do bežných PC,... HDD už bych kupoval len do kamerových záznamov, nejakých systémov náročných na zápis (databázové servery, NASy), a pod. ale do bežných počítačov a notebookov už asi ne. Inak tie M.2/NVMe a pod, no mám pocit že celý ten plac na Harddisky a DVD mechaniky, už v Case-och ani nebude potreba a počítače budú skrátené (dĺžka)... rok 2030 a ver mi že už bežne budeme mať počítač o polovicu menší než dnes. Keď si tak uvedomíme že koľko miesta oddiel pre Harddisky a DVD mechaniky v Case zaberie.

No ja mam ve vsech PC stale i DVD mechaniku a hard disk. Nicmene pocitac bez mechaniky si dokazu predstavit, bez pevneho disku moc ne. Stale jsou data, ktera zabiraji tera mista a kupovat SSD je zbytecne nakladne, tudiz bud mit v PC 5400ot disk nebo mit externi disk nebo mit NAS, ale furt je to nekde neco, co je zalozeno na HDD.

Stejne tak soucasne desky neumoznuji pripojeni vice nez dvou M.2. To je malo a pokud to i nadale bude nalezato, tak se jich tam vic ani nevejde. Ten princip M.2 je proste blbej, dokud nebude neco ve stylu pripojeni RAM, tak se o konec SATA nebojim.

No schválne som nehovoril o smrti SATA, lebo myslím že tie ešte budú existovať, akurát mimo počítačov pre bežných ľudí. Ako to M.2 súhlas že ešte zaberá dosť miesta a blbo je že je na ležato. No i tak si myslím že SATA umrie v relatívne blízkej dobe (tak okolo 10 rokov), ako teraz síce ešte HDD sú ešte bežné, ale o takých 10 rokov. Hlavne keď vidíme jak rýchlo sa SSDčka vyvíjajú, myslím že SATA umrie.

DVD je také že áno máš to možno vo všech PC ale ako často je reálne využívaš? Asi moc nie často? Popravde už dnes kdybych mal viacero počítačov mať, tak bych nekupoval viacero Interných DVD mechaník ale jednu externú cez USB kábel. Ale už asi ani to. Osobne som DVDčko v ruke držal naposledy pred 4 rokmi a vyzerá to že už ho zrejme do ruky ani nechytím, resp. možno aj áno, ale nepoužijem, skôr už DVD bude len muzeálny exponát. Když sa pozrieme ako vymreli diskety, asi tak to vidím s DVDčkami za 5 rokov. Už teraz sú tak okrajová vec... Ja používam skôr USB klúče, alebo na dlhšie uchovanie dát SD karty či ex. disky.

Driv byly mechaniky normalni (bezne se do PC porizovaly) a v PC se s nima teda pocitalo s mistem a ja mam proste same PC, kde to misto i ta mechanika je. Upgrade PC delam bez vymeny skrine a zdroje, takze logicky mechanika zustava.

Vyuzivana logicky moc neni, ale obcas se treba dostanu k nejakemu AudioCD a samozrejme si ho ripnu do mp3, protoze audio temer vyhradne posloucham na mobilu. Proste se ta mechanika furt hodi, ne moc casto, ale uplne zbytecna neni.

a samozrejme si ho ripnu do mp3, protoze audio temer vyhradne posloucham na mobilu

je mi ľúto tvojich uší,...

Ostatne rozumiem že ti zostala Case s mechanikou z pred 10 rokov, ale osobne si myslím že pri nových počítačoch,... ale ak niekto kupuje nové, tak myslím že fakt je to zbytočnosť kupovať mechaniku, už aj keby ešte SATA disky, ale myslím že aj tie vymrú, ešte to bude nejaký čas trvať ale vymrú, o 10 rokov budeme mať SSDčka do slotu na doske, asi slot bude aj iný než čo je teraz M.2

To je jedno, ono aj SATA SSD dokáže fungovať vo vertikálnej polohe, a môže byť zakvačený na predok case pozdĺž, takže neviem proč ešte sa na SATA Sloty v Case robí priestor, ako keby tam niekto mal nacpať 8" diskety... Keby sa už upustilo od DVD nezmyslov, tak ako 2.5" SATA SSDčka sa zmestia aj 3 kusy pozdĺž predku case vo vertikálnej polohe, a case by mohla byť o koľko kratšia. Áno, určite by tam bolo vhodné mať aj 3.5" pozíciu na HDD, ale to sa dá dať na spodok alebo vrch Case, i když tam zas hmm, prúdenie vzduchu, ale stále si myslím že teraz je v case stolného PC zbytočné miesto zapratané len plechom a slotmi pre 3.5" HDD a pre DVD mechaniky.

A tvrdím že DVD mechaniky sú vymreté, ako nové Case čo idú na trh by už nemali mať sloty pre DVD mechaniky, a kto už tú mechaniku ešte chce, ať si kúpi starší model case, ne?

Pre mňa DVD sú vymreté, HDD síce ešte nie, ale v prípade desktopov (stolné PC a notebooky) si myslím že tiež do 10 rokov vymrú... a do 20 rokov vymrú úplne.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru