Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Intel představil nový napájecí standard ATX12VO

Standard ATX12VO jednoduše znamená, že se máme zbavit 3,3V a 5V větví, s nimiž nové zdroje pro ATX12VO vůbec nebudou počítat. Dodávat tak budou pouze 12 V, díky čemuž samy budou moci být jednodušší, hlavní ATX kabel bude menší a Intel také mluví o značném dopadu na efektivitu a splnění nových standardů ohledně spotřeby v pohotovostním režimu či v nízké zátěži.

Přinejmenším společnosti Asus a ASRock už s novým standardem počítají, jak ukazují obrázky nových desek s čipsety Z490, které jsou ale určeny právě jen pro OEM výrobce počítačů.
Ty jsou na obvyklém místě vybaveny právě 8pinovým konektorem ATX12VO, dále tu je ještě jeden 6pinový pro posílení napájení a dva 4pinové, na něž se právě mohou připojit zařízení s rozhraním SATA, čili o jejich napájení se už postará deska.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ATX12VO je neskutecna hloupost a jen pevne doufam, ze AMD na nic podobneho nepristoupi a bude dal pr…
RedMaX 24.11.2020 17:17
RedMaX
Napad spatny neni (k cemu dnes +5V, + 3,3V, -12V, -5V...???) ale realizace je neskutecne pitoma, upr…
lucifer 24.11.2020 21:29
lucifer
Standardy PATA, SATA, M.2, PCIe pocitaji jak s +5V, tak s 3,3V. A byt tam ty napeti proste musi, dok…
RedMaX 24.11.2020 22:46
RedMaX
Mysli do budoucnosti - neres co je "dnes". Uz ted mas treba SATA SSD ktere jednou jen s 12V, 5V vube… nový
lucifer 25.11.2020 15:16
lucifer
No hurá, už to dávno mělo být. Zjednoduší se zdroje i kabeláž. Zdroje budou moci být výkonnější při… nový
Prasak 01.12.2020 18:53
Prasak
5V potrebuje i USB. Jako jo, jsou desky s integrovanym CPU, grafikou i RAM, tam by integrovany zdro… poslední
gilhad 12.12.2020 02:20
gilhad

Standardy PATA, SATA, M.2, PCIe pocitaji jak s +5V, tak s 3,3V. A byt tam ty napeti proste musi, dokud jsou zarizeni, ktere to mohou vyuzivat. Takze dojde k jedine veci, presune se regulace napeti na desku a presunou se tam i konektory. Nema to absolutne zadny vyznam, akorat to vytvari nekompatibilitu, teda neco, co Intel chce, aby nas mohl pumpnout. Ovsem me ne! Od Intelu si uz nic nekoupim, jakmile to zavede a jen doufam, ze AMD temhle nesmyslum nepodlehne.

Mysli do budoucnosti - neres co je "dnes". Uz ted mas treba SATA SSD ktere jednou jen s 12V, 5V vubec nepotrebuji. PATA - to je doba kamenna. Rotacni harddisky pomaly zmizi uplne - u beznych poctacu. PCIe ma primarne jako "power" +12V. Jo, ma i 3,3V - to si muze vyrobit deska sama. IMHO rozumnejsi, nez mit zdroj s 24 draty a 5 ruznymi napetimi, a stejne jeste strkat do desky +12V ATX ctyr- nebo osmipiny.

No hurá, už to dávno mělo být. Zjednoduší se zdroje i kabeláž. Zdroje budou moci být výkonnější při současných rozměrech ATX krabice, nebo naopak mnohem menší.
V práci máme mini PC od Dellu a ty jednou na externí napájecí zdroj, prakticky jako notebooky. Na tom je vidět, že reliktní hodnoty napětí, jako 3,3 a 5 V fakt nejsou potřeba. A pokud jo, není problém udělat na desce/kartě měnič.
Teoreticky s unifikovaným napětím bych si dokázal představit, že by i LED monitory mohly být napájeny přímo z počítače, po datovém kabelu. Tedy krom nějakých opravdu velkých modelů, tam už by byl proud asi docela velký.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru