Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem AdGuard má vánoční slevu 40%

Aktuálně má celkem zajímavou slevu AdGuard, asi nejlepší řešení pro potírání reklamy (nejen) na mobilních telefonech, zejména pokud chcete pořídit doživotní licenci, nebo dokonce rodinnou sadu.

Sleva platí do 2. ledna.

dovoluji si jako dlouholetý uživatel doporučit zejména pro Android)

Předmět Autor Datum
Úplně stejně se dá reklamu zablokovat i zadarmo, akorát to na Androidu potřebuje root. Na Windows j…
RedMaX 24.12.2022 11:34
RedMaX
Opravdu dnes ještě nějaký sebevrah rootuje vlastní telefon? A ty řešíš bezpečnost AdGuardu? :-) Jin…
touchwood 24.12.2022 11:53
touchwood
Ok, takže to není tak, že by přes VPN chodilo všechno, to je dobré, protože bankovní aplikaci bych n…
RedMaX 24.12.2022 17:04
RedMaX
jedna technická: a to ti samozřejmě musí přestat vyhovovat starý foun právě při uvedení nějakého mod…
lední brtník 24.12.2022 20:03
lední brtník
Dneska je situace lepší, protože přeci jen jsou výrobci nuceni aspoň chvíli telefon podporovat, takž… poslední
RMX 24.12.2022 22:21
RMX

Úplně stejně se dá reklamu zablokovat i zadarmo, akorát to na Androidu potřebuje root.

Na Windows je situace jasná - hosts soubor, stačí stáhnout filtry, umístit do hosts a restartovat PC. Prohlížeče mají buď vlastní blokátory reklam nebo lze použít adblock doplněk. Funkce je opět stejná, stáhnou se do něj zvolené filtry, akorát se nemusí nic restartovat. Třeba na uBlocku používám i blokaci skriptů a rámců třetích stran, což také výrazně pomůže, ale občas to web může znefunkčnit.

Horší situace je na Androidu, kde je uživatelům bráněno v získání administrátorských oprávnění a tím i přístupu k hosts. AdGuard si dokáže i přesto poradit a reklamu efektivně blokovat. Úpřímně to ale nechápu a autoři aplikace to nevysvětlují. Na Androidu běží každá aplikace v sandboxu a nad ním už je prostředí OS, kde k modifikaci potřebujete toho administrátora. Jak se teda dokáže AdGuard bez rootu dostat k síťovému provozu aplikace? Jediné vysvětlení, které mě napadá, že to funguje jako falešné VPN a veškerý traffic přes AdGuard prochází? Je to bezpečné?

Jinak, kdo má root jako já, tak stačí zdarma appka AdAway, která nedělá nic jiného než že pomocí filtrů modifikuje hosts. K tomu používám ještě zdarma appku AFwall+, což je běžný aplikační firewall a aplikacím, které z netu načítají jen reklamu a jinak pro provoz síť nepotřebují, prostě ten internet odstřihnu úplně.

Opravdu dnes ještě nějaký sebevrah rootuje vlastní telefon? A ty řešíš bezpečnost AdGuardu? :-)

Jinak ano - máš možnost nastavit si buď proxy nebo VPN a samozřejmě můžeš určovat, které aplikace přes tento filtr budou chodit. Jestli to je bezpečné? To závisí na tom, zda a jak moc důvěřuješ autorům AdGuardu.

Ok, takže to není tak, že by přes VPN chodilo všechno, to je dobré, protože bankovní aplikaci bych nerad přes VPN.

Root Androidu a přístup ke všem funkcím je zásadní, jak jinak mám mít svůj telefon zcela zabezpečen než vlastním nastavením? Takže je to přesně naopak, je důležité mít telefon rootnutý, aby ho uživatel mohl dobře zabezpečit. Ale jistě jiná věc je, že většina uživatelů zabezpečení nerozumí a spoléhají na Google, že jim to zabezpečil v defaultním stavu a zneužití zabránil tím, že jim dovolil jen "User" účet. Ve skutečnosti je to představa lichá a to ani tak ne kvůli Googlu, ale kvůli výrobcům telefonů, kteří bezpečnostní aktualizace buď nedodávají včas nebo vůbec. Potom má většina uživatelů v Androidu zneužitelné díry a problém je na spadnutí. Stejně tak mi řekni výrobce, který telefon podporuje déle než 3 roky, teda uživatelé, pokud chtějí mít bezpečný telefon, musí ho měnit každé 3 roky a jsou ve vleku výrovců, to já nechci. ;-)

jedna technická: a to ti samozřejmě musí přestat vyhovovat starý foun právě při uvedení nějakého modelu.
jakmile je ten model už rok-dva na trhu, o to kratší je support výrobce.

na druhou stranu: z více founů jsem měl aktualizace jen u jednoho.
jen to denně obnášelo otravnou notifikaci - a když google posral nějakou knihovnu v androidu, ten automaticky přestal fungovat (a asi 100mil. dalších lidí).

Dneska je situace lepší, protože přeci jen jsou výrobci nuceni aspoň chvíli telefon podporovat, takže obvykle dostane aspoň jednu novou verzi Androidu a dva roky bezpečnostních záplat, ale jsou i telefony se třema verzema Androidu a pěti lety bezpečnostních záplat.

Já ale používám LineageOS, u mého telefonu je ten systém podporovaný komunitou, takže jsem na předposlední verzi Androidu s většinou bezpečnostních záplat.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru