Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Slovník staré češtiny je na internetu

Na internetové stránce vokabular.ujc.cas.cz lze počínaje tímto týdnem nalézt bezplatný slovník staré češtiny pod názvem "Vokabulář webový". Ten má v současnosti tři zdroje: Malý staročeský slovník, pracovní heslář k lexikální kartotéce Staročeského slovníku a Elektronický slovník staré češtiny.Autoři chtějí Vokabulář webový v budoucnosti doplňovat o další prameny. Kromě novodobých slovníků historické češtiny by rádi postupně zpřístupnili i slovníky dobové a další zdroje včetně textů staročeských literárních památek.

Předmět Autor Datum
Konečně pořádná zprávička. :beer: nový
anarchist 07.02.2007 15:31
anarchist
Dobrý. Našel sudličníka, item komoně. nový
karel 07.02.2007 15:44
karel
Díky. Jazyk mého mládí... nový
Rce 07.02.2007 23:16
Rce
Vždyť to skoro nic nenajde. (Hlasatel Český. Spis čtwrdletnj k prospěchu a potessenj wssech wlasten… poslední
JM 09.02.2007 09:57
JM

Vždyť to skoro nic nenajde.

(Hlasatel Český. Spis čtwrdletnj k prospěchu a potessenj wssech wlastenců wydaný od Jana Negedlého. Čtwrtý ročnj běh, 1818.)

Z Hystorye přirozených wěcí

Chřesteyš

Chřesteyš gest rowně tak nebezpečný swým gedem, gako protiwný swým smradem. Geho tělo gest giž welmi strasslivé; neb má snědě-žluté tělo, na kterém gsau ssirocý, zubatj, černj přjčnj pruhowé. Magj geg za neygedovatěgssjho, o kterých wjme; neb když vsstkne člowěka, gest po něm za několik minut, pakli mu se spěssně nepomůže. Když vsstkne neb sstipne, nezpůsobj syc člowěku wětssj bolesti, než když trn píchne,ale w malé chvjli wznikne otok, kterého rychle přibýwá, a který celé tělo zkazý; nemůže oteklého gazyka giž w wstech držeti, musý geg wyplazyti; nesnesytedlná pára geg trápj, nastanau hned prudké bolesti, s nimiž y spolu smrt přicházý.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru