Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Jaký je linuxový notebook Asus Eee?

Protože sleduju situaci kolem různých UMPC a ultralehkých notebooků, rád předávám poradně info o tomhle Asusu:Asus konečně oficiálně představil linuxový subnotebook Asus Eee. Informace o tomto stroji obletěly celý svět a téměř všichni ho chtěli. Postupně ale došlo na poopravení některých údajů a nakonec nebylo vůbec jasné, co se vlastně na trhu objeví. Jaký doopravdy Eee je? Jaký hardware nabídne a kolik bude stát?Zbytek se dozvíte v článku.

Předmět Autor Datum
O eee dobře vím protože si ho chci koupit :-) edit: možná je trochu matoucí informace "linuxový", n…
Vladimir 19.10.2007 00:32
Vladimir
Titulek jsem neupravoval, výrobce primárně dodává Linux. Že na tom poběží i Win jenom vítám. Cena se…
Pavel 19.10.2007 00:41
Pavel
Chci si ho pořídit prostě jako ultramobilní stroj, líbí se mi velikost a váha a i design (to je pro…
Vladimir 19.10.2007 00:51
Vladimir
Já si pořídil Mivvy UM400, taky dobrá věcička, ale za dvacet. Pavel
Pavel 19.10.2007 01:07
Pavel
To jsem teda nezaregistroval, že by bylo v Británii wifi na každém rohu. Na free wifi narazím daleko…
Ynd0r 19.10.2007 02:04
Ynd0r
Všechno závisí na marketingu a na tom, jestli se kolem toho rozpoutá ten pravý hype. Když se vrátím…
Vladimir 19.10.2007 10:01
Vladimir
Nevím, co všechno závisí na marketingu a na rozpoutání hype... možná leda zisk Asusu?:-) IMHO v pra…
Ynd0r 19.10.2007 11:31
Ynd0r
No závisí na tom to, zda se to stane módní hračkou nebo ne. Já si ten tarif už platím, samozřejmě ž… poslední
Vladimir 19.10.2007 14:33
Vladimir
200 USD by bylo OK, ale za odhadovanych 10 tycek si to muzou vetknout.
Moas 19.10.2007 07:10
Moas

Chci si ho pořídit prostě jako ultramobilní stroj, líbí se mi velikost a váha a i design (to je pro mne důležitý parametr).

Já eee předpovídám velké rozšíření i budoucnost, IMHO to bude tak trochu něco jako iPod, bude to módní pořídit si to. Design i marketing jsou zaměřené tak, aby se to líbilo i ženám... uvidíme jestli hádám správně.

Tady u nás je to samozřejmě něco trochu jiného než třeba v Británii, kde jsou lidé počítačově gramotnější a wifi je tam na každém rohu.

To jsem teda nezaregistroval, že by bylo v Británii wifi na každém rohu. Na free wifi narazím daleko spíš v Praze než v Londýně... a v takovém Manchesteru vůbec nevědí, co to je. No a počítačovou gramotnost běžných Angličanů bych už vůbec nerozváděl.:-)

A co se týče Eee - mám tyhle věcičky rád, ale co ten displej? Mám s sebou nosit 920 gramů (!) těžkou věc, která má rozlišení skoro jako běžné PDAčko? Vždyť i na PDA mi to rozlišení připadá jako nejvíc omezující faktor.

EDIT: nevím, jestli je to pravda, že to nemá bluetooth? V tom případě by o tom bohužel asi vůbec nemělo smysl přemýšlet.

Všechno závisí na marketingu a na tom, jestli se kolem toho rozpoutá ten pravý hype. Když se vrátím k tomu iPodu, tak ten není levný a ani nic neumí, je horší než jiné přehrávače, jen prostě Apple dokázal kolem něho vytvořit tu pravou atmosféru.

eee nemá nijak vynikající technické parametry ale o to nejde. Chci ho protože mi cena přijde přijatelná, líbí se mi a poběží mi na tom desktopový OS.

Jinak s Angličany má asi kařdý trochu jinou zkušenost a bluetooth to opravdu nemá.

Nevím, co všechno závisí na marketingu a na rozpoutání hype... možná leda zisk Asusu?:-)

IMHO v praxi je na těchhle ultramobilních hračkách hlavním přínosem to, že jsou online. Bez toho jsou to opravdu jenom hračky, ať už mají desktopový OS nebo ne.
Většině lidí se nechce platit 800,- měsíčně za další datový flat tarif pro GPRS/... modul zabudovaný v ultramobilním zařízení, takže se připojují přes telefon pomocí bluetooth. Sám jsem neodolal a tarif za SIM kartu v HSDPA-subnotebooku zatím cáluju, ale s odstupem musím přiznat, že propojení přes BT odvede stejnou práci, komfort se tím nijak nesníží - a člověk ušetří za jeden tarif.
Zbývá ještě možnost připojení přes mobil pomocí WiFi, ale to zatím nemám prakticky prozkoumané... takže nevím, jestli je to spolehlivé, a hlavně, jestli je to energeticky únosné.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru