Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Jak určitě NEdiskutovat v internetových diskuzích + debata o Česko-Slovensku, Moravu nevyjímaje :-)

Viete si predstavit, ze by sa vtedy chytili Slovaci a Cesi zbrani a sli proti sebe? Mne to pride absurdne aj dnes, nieto vtedy, ked mal kazdy druhy clovek rodinu aj v tom druhom state.

V roce 1992 jsem měla velký strach, aby nevznikl konflikt. Nemyslela jsem si, že by šla proti sobě armáda českých vojáků na straně jedné a proti nimi Slováci, to určitě ne. Ale bála jsem se, že se třeba někde v hospodě poperou opilí chlapi kvůli blbosti, jak už to tak bývá, zapletou do toho národnostní spory a skončí to třeba noži a vraždou. A hned by se rozdmýchalo národnostní napětí, noviny by se toho chytily... a pak by podobné rvačky mohly být i jinde. A kdyby bylo pár obětí a zraněných (byť vše z řad opilců a notorických hospodských rváčů), tak by to na dlouhá léta poznamenalo vztahy mezi Čechy a Slováky.

Ale odcudzenie je ocividne, ja v cesku problem nemam, avsak mne tam moc nerozumeju a obcas sa nechapavo pousmeju.
Já to tak necítím. Naopak jsem velmi ráda, když v obchodech slyším mluvit slovenské prodavačky nebo pokladní, nebo když na nějaké infolince slyším krásnou slovenštinu. Často se usměju a když je čas, tak řeknu něco v tom smyslu, jak je krásné slyšet slovenštinu, že to na Slovensku mám moc ráda a ať tam pozdravuje, až tam pojede.

Když jsem byla v létě v Tatrách, tak jsem na Štrbském Plese i jinde měla pocit, že jsem spíš na pražském Václavském náměstí. Okolo mě se ozývala v převážné většině jen čeština :-)

Mí synové nemají se slovenštinou problém. Např. v jedné prima kolibě nad haluškami jsme se dali do řeči se Slovenkou, která tam jako já měla dva syny. Za chvíli jsme se bavili všichni dohromady a rozuměli jsme si báječně. Pak jsme si zahráli i Česko-Slovenský Carcassonne a užili jsme si u toho hodně legrace. A kdo vyhrál? No přece Čechoslováci ;-)

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality