Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Nový vírus kryptuje súbory, radšej si zálohujte data.

Po dlhej dobe kľudu od virov rodiny Gpcode sa objavila nová verzia označená Kasperskym ako "Gpcode.ak", ktorá po nakazení zakóduje užívateľské súbory veľmi silným spôsobom (prakticky dnes neprelomiteľným) a nakoniec sa objaví okno o tom že za určitý obnos (údajne 100-200$) a po poslaní kryptovacieho kľúča (náhodne vygenerovaného pre každý PC a uloženého v !_READ_ME_!.txt) pošlú autori odkódovací software.Detaily o typoch súborov ktoré vir kryptuje sú na stránke zdroja. Ďalšie info včetne kryptovacej schémy som našiel napr. tu: article.php
A čo je na tomto vire také zvláštne (prečo o ňom píšem)? Keďže sposob kryptovania je veľmi ťažko prelomiteľný, antivirové programy nevedia zakryptované data odkryptovať, čo sa myslím doteraz ešte nikdy nestalo. Staršie verzie gpcode kryptovali len veľmi jednoduchým spôsobom a obnovenie pôvodného obsahu súborov bola vtedy hračka.Najlepšia ochrana asi je:
1. vôbec ten vir nechytiť (dobrá správa je že údajne sa to nešíri samo, na nakazenie je asi potreba kliknúť na nejaký závadný odkaz)
2. zálohovať si data mimo PC (DVD-RW, alebo odpojiťeľný disk nezapojený do PC apod) a nestačí na sieťový disk, ten môže zakódovať tiež :-)Druhá dobrá správa je, že vir pri kryptovaní vytvára nové súbory a pôvodné súbory neprepisuje ale len zmaže, takže okamžite po infekcii sa vačšina z nich môže (ale nemusí) dať obnoviť programami na obnovu zmazaných súborov. Podrobný postup je popísaný na stranke Kasperskeho (viď Zdroj)
Vir sa asi nešíri masovo sám od seba, takže je možné že sa takmer nerozšíri, a teda netreba robiť paniku, ale to sa ešte uvidí. V každom prípade nenahraditeľné data (databázy s údajmi (účto apod), súkromné fotky, dokumenty) zálohovať, zálohovať, zálohovať.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
tak fajn nahodím avg 8
MM_tank 18.06.2008 22:46
MM_tank
chachaaa.. a me je to uplne .. u dvou pulek :-D LINUUUUUUX ( let the flame begin ! )
JR_Ewing 19.06.2008 10:16
JR_Ewing
Zapomněl jsi dodat: :-D Já mám v Linuxu akcelerovanej desktop a vy ve Windowsech ne. Já v linuxu ne… poslední
Dale Cooper 25.06.2008 10:39
Dale Cooper

Zapomněl jsi dodat: :-D

Já mám v Linuxu akcelerovanej desktop a vy ve Windowsech ne. Já v linuxu nemám viry, rootkity a ostatní bordel, kdežto vy ve Windowsech furt. Mě nehrozí, že mi spadne počítač, kdežto vám vjednomkuse. Já si můžu nastavit všechny barvičky v KDE, protože KDE rulezzz a ve windowsech je to natvrdo šedé. Já mám zadarmo v Linuxu defaultně předinstalované už i aplikace iptables, xmms a mozilla. Linux má OBROVSKY VELKÝ UPTIME, daleko větší než ty vaše posraný náhražky operačního systému. Vy musíte složitě klikat, jenže já, fiškus, si napíšu do commandlajny jen if [ -f ~/.bashrc ]; then . ~/.bashrc; fi. Kdybyste nebyli vymaštění imbecilové tak byste už dávno nádherný kvalitní operační systém Linux používali jako každý normální člověk !!! Jste jen tupci a hovada jdoucí s davem. LINUX RULEZZZZZZ!!!!!!! Beztak je máte ukradený vy socky s nagelovanejma vlasama. Je mi z vás na blití.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru