Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Asus Eee s lepším SSD?

25162"Zapomeňme nyní na problémy se stránkováním virtuální paměti ve Windows, které tak nechutná SSD, ale podívejme se na samotné železo. Jak uvádí server DigiTimes, Eee nyní jako SSD používá SLC NAND flash Samsung s řadičem od Phision Electronic (a třeba my víme i o firmě Silicon Motion) na PATA rozhraní (jeho řadič zvládá i MLC). Některé zdroje uvádí jako dalšího možného dodavatele i společnost JMicron Technology. Nyní prý Eee dostane i rychlejší SLC flash paměti Micron s jeho (Micron) vlastním řadičem na SATA interface, což by mohlo datové hrdlo v Eee poněkud otevřít. Hovoří se totiž o SATA 3 Gbit/s (nesprávně označované jako SATA II), což je více, než kolik dává současné paralelní IDE v Eee. Za zprávou jsou opět pověstné průmyslové zdroje, Asustek, ani žádná jiná firma v textu zmíněná, nechce cokoliv komentovat.Někteří průmysloví výrobci ale také uvádí, že s SSD to v některých noteboocích není tak, jak je uváděno. Nejde prý o plnohodnotné SSD, co se výkonu a výdrže týče. SSD, který by mohl nahradit klasický HDD, by podle nich musel podporovat SLC NAND flash a mít SATA rozhraní. Ono to má své kořeny nejspíše v následujícím faktu: pokud bude chtít Asustek osadit Eee PC rychlejšími flash čipy, pravděpodobně narazí na limit PATA, který je u Intel čipsetů na teoretických 100 MB/s (UltraATA-100), prakticky ještě o něco níže. Pak bude 3Gbitové SATA rozhraní logickou nutností."

Předmět Autor Datum
praxe je zatím taková, že současné modely ssd disků do těchto levných netbůků nejsou žádný zázrak*,… poslední
lední brtník 25.08.2008 22:25
lední brtník

praxe je zatím taková, že současné modely ssd disků do těchto levných netbůků nejsou žádný zázrak*, ale pro běžné použití to stačí.
chystané mnohem rychlejší ssd, o kterých se i tu ve zprávách občas píše, jsou zatím hodně drahé, pokud jsou vůbec reálně dostupné.

flash disky obecně jsou zatím rády že se jim lepší technologií a použitím chytřejších řadičů povedlo dosáhnout teoretickou životnost 100.000 zápisů, proto nestojí o využívání pro swap kam windows dokážou neustále zapisovat, a mají swap úplně zakázán.

*) edit: test zápisu nemám, jen čtení z disku pomocí hdtach3. náhodný přístup 0.5ms, rychlost čtení 36-40mb/s.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru