Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Konečně jasno - záření mobilů neškodí, naopak zahání Alzheimera!

20??: jíst vejce - vsaďme se, že do deseti let někdo vymyslí, že nedostatek cholesterolu způsobuje smrt.

"...Trojice korejských vědců z Kansas University v USA zjistili že varování před konzumací vajec pro jejich vysoký obsah cholesterolu jsou mylná. Na krysím modelu, věrně napodobujícím lidskou fyziologii, totiž prokázali, že fosfolipid lecitin, obsažený ve vejcích, omezuje absorpci cholesterolu střevní sliznicí.

To znamená že po snědení vejce se do organizmu dostane pouze přiměřené množství cholesterolu. Zbytek projde trávícím traktem a je vyloučen. Výsledky vysvětlují poznatky jiných studií, kterým se „překvapivě“ často nedařilo prokázat souvislost mezi množstvím snědených vajec a obsahem cholesterolu v krvi.

Poznatek byl v červnu patentován v USA. Vedoucí lékař výzkumného týmu, dr. Sung I. Koo, je přesvědčen, že 1 – 2 vejce denně zdravému organizmu nijak neškodí – ba naopak. Nejen že vejce obsahují kvalitnější protein než maso, mléko či ryby, ale především množství vitamínů A, E, B-6 a B-12 a folátů, které jsou známy schopností snižovat hladinu homocysteinu (rizikový faktor pro kardiovaskulární choroby) v krvi. Vejce tak paradoxně riziko KVCh nezvyšují, ale zřejmě naopak snižují."

:-D

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality