Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Nokia přechází na Windows Phone

Dohru? Tazko povedat ci je nejaky dovod na dohru. Ked si tam strcia do vedenia nejakeho dementa z mrkvosoftu (odtial snad ani nemoze byt ne-dement) tak nech sa necuduju. Jedina dohra ktoru si viem predstavit by bola ze dementa z MS spravna rada nokie vykopne. Nejedna sa o manipulaciu ani o zneuzivanie insider informacii na trhu. Samotny pohyb ceny akcie neni nic trestne, okamzita cena akcie je cisto dohoda kupujuceho a predavajuceho, jak na trhu so zeleninou ked sa dnes dohodnes s predavajucim ze mrkvu kupis za 10Kcs a zajtra mu povies ze pocuj ta mrkva je hnusna daj este kilo ale uz len za 5Kcs a ked ti ju predavajuci preda za 5Kcs, tak je vsetko vporiadku a de fakto okamzita cena mrkvy tym klesla o 50%. Znamena to ze vsetci ktori maju na sklade mrkvu prisli o polovicu majetku? Nie. oni tu mrkvu mozu predat o tyzden mozno za 2nasobnu cenu, alebo ju nepredaju vobec ale ju "poziju" (zjedia). U akcie "pozivat" znamena poberat dividendu. Takze vpodstate nestratili nic ani akcionari (ktori tu akciu "pozivaju" = nechcu ju predat ani dnes ani o mesiac ani o rok), takze sa vlastne nic nestalo a nikto o ziadne peniaze neprisiel. Jediny kto prisiel o peniaze je kratkodoby spekulant ktory to kupil predtym a predal teraz lebo mal nastveny stoploss prikaz apod.
Ratat ze o kolko sa znizila "hodnota firmy" podla ceny akcii je nezmysel. Samotna Nokia o nic neprisla tym ze sa znizila cena akcii, nokia tie akcie emitovala uz davno a predala na trh za cenu ktoru urcila vtedy davno. Pohybom ceny akcii ziskavaju alebo stracaju len spekulanti (prip. vsetci akcionari ak firma krachne), nie firma samotna.
BTW. o mesiac moze byt zas cena akcie nazad na povodnej hodnote. Alebo aj nie. Alebo moze byt o polovicu lacnejsia. Pohyby cien akcii kludne aj o >10% nie su nic nezvycajne, je to uplne bezna vec ktora sa deje bezne (v obdobi zverejnovania kvartalnych uzavierok aj denne).
P.S. dohru by to malo keby MS fakt oznamil ze ide kupit nokiu, v tom pripade ale by bolo nutne aby to schvalila spravna rada a cena by urcite nebola taka nizka jak dnes, v tom pripade by cena akcii mohla aj dost prudko vystupat, a keby nie tak by mohli akcionari hentoho MS zazalovat. Dokial MS nokiu nekupuje tak sa nic protizakonne nedeje.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality