Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Prve chromebooky sa uz daju objednat - cloud computing prichadza?

Chromebooky su netbooky s novym OS "Chrome" od Google. Neni to vsak "normalny" OS ako si ho predstavuju dnes vacsina ludi ale google sa snazil klast doraz na web a pouzivanie web aplikacii a webove ulozista dat, a okrem ineho aj na velmi rychly boot (udajne plny boot len 8 sekund, alebo brebudenie zo standby ma byt udajne okamzite). Samotne netbooky maju len maly (16GB) lokalny SSD, predpoklada sa teda asi ze uzivatel bude mat data a programy na nejakych webovych serveroch ktore budu ponukat cloud computing, a bude ich spracovavat programami ktore bezia na serveroch t.j. ja by som povedal ze cloud computing uz asi prichadza naostro ;)

Tych ktori chcu hned kricat hrozou a zastrelit sa by som ukludnil asi tak, ze za prve neni to pre vsetkych a ze konecne treba prestat uvazovat tak ze kazdy musi mat doma stejny PC so stejnym OS. Nemusi. Existuje urcite (a mozno aj velke, to sa uvidi) mnozstvo uzivatelov ktori su uz zufali z neustaleho instalovania a preinstalovavania janeviemcoho a error hlasky ze nemaju dll alebo framework alebo co a klikania na instalovanie OS-updatov po ktorych im Win notebook prestane fungovat, a MOZNO pre nich bude omnoho vyhodnejsie zaplatit si zariadenie ktore je ma pevny nemenny zakladny SW (OS a browser), a vsetko ostatne (programy apod) pouzivat ako "sluzbu" na webe bez toho aby sa o to musel starat alebo nieco instalovat. Nie som si isty do akej miery sa budu dat instalovat lokalne nejake Java apps, zatial som to nemal v ruke.
Samozrejme ma to nevyhodu v tom ze data musi clovek mat na webovych serveroch a teda neni to nic pre paranoikov a ak clovek nema pristup k internetu tak bude ASI (neviem naisto) taky netbook pouzitelny len ako zavazie :-)

Zatial su modely od Samsung a Acer, viz napr. chromebook alebo daju sa uz objednat na amazon alebo bestbuy
Pre zaujemcov o viac informacii odporucam dat si do google slovo Chromebook, daju sa najst aj nejake prezentacie a videa na youtube atd.

P.S> a tuto naspodku je nejaka prezentacia ktora trva hodinu (prvu polhodinu by som asi preskocil tam bude asi len vymyvanie mozgov :), ale este som nemal cas to pozret cele
http://googleblog.blogspot.com/2011/05/new-kind-of -computer-chromebook.html

Předmět Autor Datum
muj nazor - ze je to absolutne k nicemu a neuchyti se to. na idnes maji predbezne ceny a tak si mys…
RedMaX 25.06.2011 18:36
RedMaX
No prave pre ten uplne iny sposob pouzivania, ze sa proste nestaras a pouzivas (a ked ti to padne do…
MM.. 25.06.2011 18:48
MM..
Alebo ludia ktori maju notebook len na web tak ocenia okamzite zapnutie. A mohlo by to mat teoretick…
MM.. 25.06.2011 18:51
MM..
Alebo dalsia vyhoda ktoru som teraz nasiel v jednom review od pouzivatela ktory uz mal predtym nieco…
MM.. 25.06.2011 19:05
MM..
tak amici mozna, v CR nerealne. na web - iPad nebo jiny tablet, proc tohle? (taky e-ink se vyvyjej…
RedMaX 25.06.2011 19:30
RedMaX
Ja neviem :) Inac da sa k tomu udajne pripojit externy USB HDD a ma to mat udajne vstavany prehravac…
MM.. 25.06.2011 19:35
MM..
A ako co je na tom nové ? Malá obmena obchodnej politiky akú roky aplikuje Apple. Bez prístupu na si…
Joseph 25.06.2011 20:13
Joseph
3-písmenové agentury pôsobiace v rámci Patriot Act-u Krásně napsáno! :-) Kdo chce, ať to používá.…
L-Core 25.06.2011 20:18
L-Core
Vidím to asi jako Joseph v předchozím příspěvku. Hlavní "vadou" bude to, že se bude nejspíš muset po…
jirka44 25.06.2011 20:21
jirka44
Otazne je ze kolko platis. 10tisic za office neni vytahovanie penazi od ludi? Office mas na par roko…
MM.. 25.06.2011 21:34
MM..
Pro nás paranoiky cloud není :-).
mif 26.06.2011 09:21
mif
A pro ten zbytek připojenej přes ADSL taky ne :D
Nigfire 26.06.2011 14:24
Nigfire
:-D Asi tak.
mif 26.06.2011 16:01
mif
V tomto zastavam nazor MMka, myslim, ze cloud je cesta pre vela ludi a firiem. Ja uz dnes ocenujem,… poslední
fleg 26.06.2011 21:50
fleg

muj nazor - ze je to absolutne k nicemu a neuchyti se to.

na idnes maji predbezne ceny a tak si myslim, ze u nas se to urcite neuchyti, proc si kupovat chromebook, kdyz za stejnou cenu muzu mit plnohodnotny notebook.

No prave pre ten uplne iny sposob pouzivania, ze sa proste nestaras a pouzivas (a ked ti to padne do mora tak neprides o data lebo data su na webe). Preco si kupovat travnik v rolkach ked si ho mozes zasiat zadarmo a pockat rok kym vyrastie? A napriek tomu si 99% amikov travnik kupi v rolke a rozprestre an zahrade. Lebo sa proste nestara, chce to len pouzivat, a nie sa starat o to resp. nechce sa mu ten travnik rok "instalovat" :D

Alebo dalsia vyhoda ktoru som teraz nasiel v jednom review od pouzivatela ktory uz mal predtym nieco s OS od google a asi aj cloud computingom

As soon as I logged in all my apps, bookmarks and settings came in and it felt like I was back on my old computer.

T.j. kupil si novy pocitac zapol to a prihlasil sa (zrejme na google account alebo kde) a okamzite mal vsetky aplikacie a vsetko ako na starom PC. Ja to sice nechapem uplne ze jak to myslel a ci to fakt je tak jak som to pochopil ja, ale je to teoreticky mozne a je to jedna z velkych vyhod cloud computingu - vymenis PC, nic neinstalujes a okamzite mas vsetko (aplikacie a data a nejaku tu plochu) stejne jak na starom PC.

Ono si to uzivatelov urcite najde, zatial si ale netrufam odhadovat jak rychlo a ci vobec sa to dostane medzi ludi tento "iny" sposob pouzivania pocitacov.

P.S. nevyhody su jasne - zavislost na nejakom "prevadzkovatelovi", ak nejaky hacker urobi na neho DDOS utok na cloud, tak vsetci pouzivatelia toho cloudu maju smolu (alebo budu muset kazdu chvilu vyplnat captcha).

tak amici mozna, v CR nerealne.

na web - iPad nebo jiny tablet, proc tohle? (taky e-ink se vyvyjej smerem k barve a jednoduchemu prohlizeni webu)

aplikace - Google Docs? - no to bude muset bejt uzivatel hodne nenarocnej.

zaloha na webu - tak to muzes i z normalniho notasu - ruzny ty dropboxy apod.

uvidime, ja rikam, ze efekt netbookoveho "silenstvi" je pryc a do tohohle uz lidi nepudou. ;-)

A ako co je na tom nové ? Malá obmena obchodnej politiky akú roky aplikuje Apple. Bez prístupu na sieť + účtu na Store + kreditnej karty z ktorej sa dá čerpať, je ich hardware k ničomu.

Nu, Amerika. Vysavač $$$ dotlačený k extrému + drobný bunus pre 3-písmenové agentury pôsobiace v rámci Patriot Act -u.

Chraň nás EÚ od toho ..... :puff:

Otazne je ze kolko platis. 10tisic za office neni vytahovanie penazi od ludi? Office mas na par rokov potom bude novsia verzia s nekompatibilnymi formatmi a nekompatibilne Windows apod. Ked niekto plati 10tisic za office na 5rokov tak moze platit aj 1000/rocne za nejaky webovy office a ma to dokonca lacnejsie a ma garanciu ze ma vzdy to najnovsie a ked nebude spokojny tak prestane platit a nie ze kupim si program za 10tisic a zistim ze nie som spokojny, pojdes ten office vratit nazad do obchodu? :-)
Samozrejme v krajinach kde je rozsireny styl office si ukradnem vzdy najnovsi to fungovat nebude.
Alebo fungovat by to mohlo tak ze zariadenie clovek dostane zdarma ak 2roky bude platit za pouzivanie sluzieb apod (jak mobily), to ale zatial tak neni (ale v buducnosti moze byt, nevies)

Ja osobne si to tiez zatial nekupim, nechcem byt zavisly na nejakych provideroch, ale tie chromebooky su novinka (na trhu su len tyzden ci dva) tak som to dal do noviniek...

V tomto zastavam nazor MMka, myslim, ze cloud je cesta pre vela ludi a firiem. Ja uz dnes ocenujem, ked sa prihlasim na win servre, ktore spravujem, ze mam vsetko otvorene tak ako som mal vcera a nemusim prasne na nic klikat, uz dnes razim politiku, ze do firmy staci jeden win server a vsetci klienti pracuju remotne cez linux desktopy (odpada nutnost neustaleho kupovania win a office licencii pri zmene zeleza)....atd. Proste cloud v lokalnom meradle.
Takze preco nie cloud v globale? Na surfoanie a bezne dokumenty urcite hej, som za, ak chcem sukromie mam predsa na svojom disku svoj sifrovany truecrypt oddiel a zvysok sa nezaujimam.
Za dorbu cenu a s dobrou vydrzou by som si to ako sekundarny nb urcite kupil (ako primar nie, pouzivam virtualne masiny pri testovani a rozne ine ficurky, ktore mi cloud nikdy neda).

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru