Předmět Autor Datum
neni ten nadpis trochu nezmysel? Podla mna sa jedna o nejaku zavadu na routeroch, co sa stava proste…
MM.. 01.09.2011 15:17
MM..
Problém je v tom, že peering se dělá typicky násobný (a to jak z pohledu peeringu, tak samotného ISP…
touchwood 01.09.2011 15:28
touchwood
samozrejme malo to ist hned inou trasou, preto si myslim ze tam bol technicky problem ktory sposobil…
MM.. 01.09.2011 15:53
MM..
ale tady se bavíme už o páteřních spojích - a když to někdo záměrně "vypne", tak to prostě nejede. V…
touchwood 01.09.2011 16:08
touchwood
zaujimave je ze ti ludia tam pisali kazdu chvilu ze to raz ide a o chvilu ze to nejde apod., to ako…
MM.. 01.09.2011 16:17
MM..
Tady máš i podrobnosti. poslední
jirka44 02.09.2011 09:54
jirka44
http://www.lupa.cz/zpravicky/klientum-upc-zemrel-k us-internetu-vcetne-lupy-kvuli-obchodnimu-sporu/
jirka44 01.09.2011 15:31
jirka44

neni ten nadpis trochu nezmysel? Podla mna sa jedna o nejaku zavadu na routeroch, co sa stava proste obcas. Aj v D som raz mal podobny problem asi mesiac striedavo cosi neslo tracert skapal kdesi v hoandsku ci kde, az kym asi kdesi v prd... nevymenili router odvtedy zas vsetko ok.

P.S. a ten drist v diskusii o tom ze UPC sa s nikym nedohodol a vydieral pobvazujem za nezmysel. Sa divim ze UPC na toho pisatela este nepodalo trestne oznamenie.

Problém je v tom, že peering se dělá typicky násobný (a to jak z pohledu peeringu, tak samotného ISP směrem do různých peeringových bodů), právě z důvodů nahraditelnosti v případě výpadku směrovače nebo peeringového portu. Navíc vše se neřeší staticky, ale routovacími protokoly (BGP, OSPF, RIP), které zajišťují víceméně transparentní přeroutování jinými směry, pokud dojde k poruše.

Docela bych se divil, kdyby se "sešly" tři závady v jeden okamžik (výpadek peering portu, chybná konfigurace směrování jak v rámci sítě ISP, tak v případě konkrétního peeringového spoje) a ještě to trvalo déle než půl dne. Není to nemožné, ale je to hodně nepravděpodobné.

samozrejme malo to ist hned inou trasou, preto si myslim ze tam bol technicky problem ktory sposobil ze to z nejakeho dovodu inou trasou neslo. Alebo proste na vine je ten kto poskytuje konektivitu tych serverov, internet musi fungovat tak ze nikto s nikym nemusi mat priamy vztah, aj keby UPC nechcelo routovat nieco priamo tak to predsa musi ist okamzite a automaticky inymi trasami. Ked neslo tak bol IMHO niekde technicky problem (mozno aj len priskrtene linky alebo co)

ale tady se bavíme už o páteřních spojích - a když to někdo záměrně "vypne", tak to prostě nejede. Výpadek portu, nebo dokonce peeringu je sice průšvih (sníží se rychlost a saturují se ostatní spoje), ale pojede to (sice nespolehlivě a pomalu) dál. Kvůli tomu se dublují peeringy. Toto byl na 95% jiný případ.

zaujimave je ze ti ludia tam pisali kazdu chvilu ze to raz ide a o chvilu ze to nejde apod., to ako myslis ze to kazdu chvilu vypinali a zapinali? :) Niekto tam pisal ze cez IPv6 to slo, ci co, ja neviem co tam vsetko pisali do diskusie ludia, mne to nepripada ze niekto nieco nejak natvrdo vypol, to by neslo nic.
Aj keby nieco UPC vypol (nikto nevie ci ano alebo nie, a je mi to fuk a zhaldiska architektury internetu by to malo byt fuk), tak inou trasou to evidentne slo ale bud bola pretazena alebo tam bol HW problem.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru