Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Rakusky student prava podal zalobu na facebook

Facebook podla neho porusuje niektore europske zakony zhromazdovanim udajov, napr. ktore uzivatel uz davno "vymazal", prpadne ktore vobec nikdy do FB nezadal. Komicke je na tom to, ze dokazny material mu poslal samotny facebook :) Zacalo to tak ze chalan niekde nasiel formular, ktorym moze FB poziadat o vydanie vsetkych ulozenych dat o sebe, podla nejakeho zakona (je to student prava tak sa to mozno zrovna ucili :) FB sa ho snazil odbit ze to predsa vsetko vidi ked sa prihlasi, ale bol neustupny a nakoniec mu FB poslal z kalifornie CD kde bolo (po vytlaceni na A4 papier) 1200 stran (!) dat o nom, zoradene do 57 kategorii :)
Napr. vsetky spravy ktore kedy do FB napisal a uz vymazal dostal na tom CD s oznacenim deleted=true :) ALebo kategoria "Last location" ktoru do Fb samozrejme nikdy nezadaval uzivatel, ale si to FB nejakym sposobom tajne analyzuje. Apod.

Samozrejme to FB robi (pravdepodobne) len kvoli cielenej reklame (zadavatel reklamy moze napr. chciet aby FB cielene vyhladaval aj v zmazanych spravach nejake slova a podla toho zobrazil reklamu apod), takze to neni nic tragicke, a USA zakony to pravdepdobone ani nezakazuju, ale FB ma pobocku aj v Dubline a tam pod nu spadaju vsetci EU uzivatelia FB, a ich zakony tak laxne nie su. Momentalne tu zalobu skuma nejaky tim pre ochranu spotrebitelov (ci kto) v Dubline.
Hlavny problem je nie je ani to ze tie data skladuju, ale ze uzivatel toto nikdy FB vyslovene nedovolil a FB sa snazi vytvorit klamlivy dojem ze kludne daj na FB vsetky informacie o sebe, ved to mozes zmazat kedy chces :)

Teoreticky by FB mohol podla zobrazovania webov kde je ikonka "paci sa mi" a podla ulozeneho FB cookie v PC trackovat aj ze na ake weby urcity FB uzivatel chodi, a na tu ikonku "paci sa mi" vobec nemusi klikat (!).
No co nerobi to len FB ale kazdy druhy zobrazovatel reklamy tak co :) Ale ostatni k tomu nespajaju do analyzy este aj sukromne rozhovory a meno a adresu jak FB.

viac napr. http://www.stern.de/tv/sterntv/jurastudent-max-sch rems-klagt-an-facebook-speichert-auch-geloeschte-d aten-1734902.html

//edit: upravil som nadpis, neni to nemec ale rakusan.

Zdroj: Stern TV
Předmět Autor Datum
prakticka seminarka? :-) sice fejsbuk nepouzivam, tak by mi to mohlo bejt jedno, ale libi se mi to,… poslední
RedMaX 05.10.2011 23:40
RedMaX

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru