Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Své čipy si vyšším napětím rozvracet nedáme!

Nvidia se rozhodla u karet s čipem GK104 zamezit možnost HW změny napětí směrem k vyšším hodnotám. Ze zdůvodnění se lze domnívat, že počet reklamací vzrostl nad akceptovatelnou mez.
Ihned se vynořily různé spekulace, z nichž plynou dvě verze:
1. "Zlá" nVidia si chrání svůj nejbližší vyšší model a tudíž zabraňuje "hodným" a "znalým" frikulínům v nastavování napětí dle libosti!
2. Počet reklamací přesáhl mez a podle všech známek se to týká především dvou výrobců. Ti umožňovali takové možné nastavení napětí, že to buď vedlo k razantnímu snížení životnosti, nebo až ke zničení čipu. Viz prasečina od MSI.

Které verzi dávám přednost, je zajisté patrno. Možnost nastavení extrémní velikosti napětí zcela mimo specifikace výrobce čipu by mělo jít na triko výrobce karty, co to umožní a ne aby to odnesl výrobce čipu.

Zdroj: diit.cz
Předmět Autor Datum
Nic nové ... Tyto záležitosti u procesorú, se rešili minimálne pred 10 léty a více, pak multiplikát…
Joseph 06.10.2012 18:39
Joseph
Ak je niekto dostatočne upovedomený s tým, čo spôsobuje zvyšovanie frekvencií alebo napätia na grafi…
Rogalo 06.10.2012 22:24
Rogalo
Viz odkazy, nVidia zřejmě měla od těch dvou výrobců nadprůměrné množství reklamací. A pokud tam rval…
ms 06.10.2012 23:48
ms
Je naprosto moje věc co a jak si z koupeným krámem budu dělat a zda budu doporučení výrobce dodržova…
M-Pol 07.10.2012 05:52
M-Pol
to je sice pravda, ale zničení polovodičového prvku (obzvláště takové komplexity) může nastat z mnoh…
touchwood 07.10.2012 10:26
touchwood
Však píšu ať si to nV nějak ošéfuje, ale je zajímavé, že AMD tyto problémy nemá/neboulí. (a to nijak…
M-Pol 07.10.2012 12:06
M-Pol
Tu ale nejde o teba ale o vyrobcu karty ktory tam cpal resp. umoznoval cpat 2x vyssie napatie. NVidi…
MM.. 07.10.2012 12:10
MM..
Pokud nV určí výrobcům/značky co můžou, tak to dopadne jak? Všechny karty budou/výkonově na jedno br…
M-Pol 07.10.2012 12:23
M-Pol
kazdy vyrobok (mozno o tom nevies ale aj kazda poondiata skrutka) ma urcite specifikacie ktore urcuj…
MM.. 07.10.2012 12:58
MM..
A keby si si precital clanok tak nvidia nezakazuje pretaktovavanie len MSI po novom nedava na karty…
MM.. 07.10.2012 12:59
MM..
Je naprosto moje věc co a jak si z koupeným krámem budu dělat a zda budu doporučení výrobce dodržova…
AZOR 07.10.2012 22:13
AZOR
Jistě, ale každá technická "věc" má své meze a nemá to nic společného s tehdejším přídělovým systéme…
ms 07.10.2012 22:37
ms
Tak si připadám jako ve vosím hnízdě. Je jen s podivem, že pokud nV začne ztrácet pozice výkonově, t…
M-Pol 08.10.2012 05:36
M-Pol
Ja sa nesnazim obhajiovat nvidiu ale sa divim ze ti to nevadi u intelu ktory vydrzi 3x menej, a zmet…
MM.. 08.10.2012 13:41
MM..
P.S. Proste sa divim ze sa vobec niekto divi nad tym co nvidia robi, mne to pripada uplne normalne r… poslední
marekdrtic 08.10.2012 19:37
marekdrtic

Ak je niekto dostatočne upovedomený s tým, čo spôsobuje zvyšovanie frekvencií alebo napätia na grafickom jadre, tak by mal vedieť že už samotné zvýšenie - aj minimálne - znižuje životnosť procesora a môže viesť k jeho poškodeniu. Nakoniec to uvádzajú aj pri každom "taktovacom" softe. Nevidím dôvod prečo by mal vôbec niekto niesť následky. Či už výrobca čipu alebo karty. Existujú aj autá ktoré vytiahnu 350 km/h, ak pri tejto rýchlosti nabúrate a zomriete, je na vine výrobca auta?
Ak som správičku nepochopil správne, tak sa ospravedlňujem.

Je naprosto moje věc co a jak si z koupeným krámem budu dělat a zda budu doporučení výrobce dodržovat.
(omezování a zákazy jsem už zažil "jedno máslo na den a rodinu")
Je na výrobci zda záruku uzná a zda umí určit mizerný výrobek s nedostatečnou rezervou, či přepálené napětí GPU.

to je sice pravda, ale zničení polovodičového prvku (obzvláště takové komplexity) může nastat z mnoha příčin a málokdy se stane, že se např. tepelný průraz na přechodech projeví tak bestiálním způsobem, aby to bylo poznat bez toho, že budeš součástku složitě zkoumat pod elektronovým mikroskopem - navíc zde platí to, že takové zkoumání není vůbec levná záležitost. Já nvidii moc rád nemám, ale na druhou stranu jejich postoj velmi dobře chápu. A myslím, že už teď pracují na tom, že v dalších čipech bude nějaká ochrana nebo alespoň "log" o tom, jak a čím byly ty čipy napájeny. GPU tvoří cca 40-60% ceny grafiky (a čím vyšší model, tím vyšší procento) a pokud si výrobce grafik udělá z dodavatele kasičku, tak to po nějakém řešení vyloženě volá.

Tu ale nejde o teba ale o vyrobcu karty ktory tam cpal resp. umoznoval cpat 2x vyssie napatie.
NVidia moze pozadovat aby vyrobca dodrzoval specifikacie, ked nie moze tymto kvazivyrobcom prerusit dodavky chipov a dodavat len normalnym vyrobcom.

BTW. a ano ty si mozes s vyrobkom robit co chces, ale nvidia ti to potom nemusi vyreklamovat, a je to tak aj v zakonoch.

kazdy vyrobok (mozno o tom nevies ale aj kazda poondiata skrutka) ma urcite specifikacie ktore urcuje vyrobca a zavisia od vlastnosti vyrobku. Ak ich porusis tak a) vyrobok moze zlyhat (skrutka sa roztrhne), a b) prichadzas o zaruku. Vyrobca skrutiek moze vyrobcu auta upozornit ze pocuvaj tie skrutky su na silu 10kg a ne na 100kg, tak mi tu neposielaj vsetky ze sa roztrhli. A kup si skrutky na 100kg.

A keby si si precital clanok tak nvidia nezakazuje pretaktovavanie len MSI po novom nedava na karty nejaky konektor ktorym sa dalo nejakymi externymi bazmekmi tam nahulit o 90% vyssie napatie.

P.S. a navyse to bolo nejak ze na nejake piny ktore mali sledovat nejake vonkajsie parametre dali naschval blbost (alebo tak nejak necital som to podrobne) cim vlastne odrbali chip aby si myslel ze to vyssie anapatie je normalne napatie, a to je vyslovene hacknutie chipu, nejakym cinskym frikulinom, a vyrobca chipu taketo praktiky nemusi tolerovat. Preco to enni na ATI neviem (nevenujem sa 3D chipom) ale asi cinsky frikulin zatial neprisiel na to jak to hacknut u ATI.
Kazdy HW vyvojar vie ze polovodic sa vyssim napatim znici, a ze bezne toleranice polovodicovych suciastok su okolo 10-20%, a ked sa pohybuje vyssie tak ze nici polovodic (plati pre VSETKY polovodice aj pre obycajny poondiaty tranzistor). Nechapem kde cinsky frikulin dement co studoval asi len pestovanie ryze berie tu drzost nadrbat na nejaky polovodic o 90% vyssie napatie. A velka pochvala nvvidie je v tom ze sa z chipu pri takomto prekroceni okamzite nezadymilo (z intel chipsetu by sa dymilo uz pri +20% :)

Je naprosto moje věc co a jak si z koupeným krámem budu dělat a zda budu doporučení výrobce dodržovat.

Je to tvoje možnost, ale stejnětak u každého krámu to musíš pro svuj učel ohnout - rychlovarnou konvici použiješ jako kladivo, proč ne - ale vyrobce tomu zabraně tím, že u konvice ja kabel, aby se s ní špatně tlouklo. A rozhodně Ti nezabranuje ho odmontovat a jako kladivo ho fakt použít. To samé NVIDIE, defalutně to nepovoluje,ale udělat si s tim co chceš pořád mužeš a je to tvoje právo - bohužel upravy na 32nm v domácích podmínkach nejsou jednoduché..

Tak si připadám jako ve vosím hnízdě.
Je jen s podivem, že pokud nV začne ztrácet pozice výkonově, tak bez uzardění přejmenuje starší čip zvedne/povolí i vyšší napětí a to nevadí.
(už to tady bylo různých sérii GT, GTS, GTX, GTX+, SE, Ti .... mnohokrát)
Pokud z deseti čipům, to pěti nevadí tak je problém asi jinde.
A to v kvalitě, je prostě potřeba prodat i polozmetky(samozřejmě za stejnou cenu)které jaksi nejsou schopné to "vydržet" nebo je různě pozamykají/omezí a s vekou slávou vydají jako "novou" kartu.

P.S. Proste sa divim ze sa vobec niekto divi nad tym co nvidia robi, mne to pripada uplne normalne resp. nevidim na tom nic divne.

Taky na tom nevidím nic špatného, NVidia vyrábí čipy a NVidia platí za to, že je nějaký pitomec ničí. Když odpálím nějaký PIC nebo ATMEL tím, že do něj střelím 12V, tak to taky přece nevyreklamuju, překročil jsem Absolute maximum ratings v datasheetu a tím to hasne. Takhle už jsem reklamoval PIC (jeden z nejdražších vůbec, z ničeho nic uprostřed programování pokleslo napájení desky a čip začal šíleně topit) a první otázka byla, jakou používám vývojovou desku a jak mám vyřešenou ochranu proti přepětí + ochrana proti ESD. Když jsem jim odepsal, že jsem používal firmou Microchip certifikovaný vývojový HW a veškeré antiESD pomůcky, tak mi to teprve byli ochotni uznat a poslali nový kus. Tady je to úplně to samé, nikdo si nemůže jen tak svévolně upravovat napětí nad povolené limity.

Podle mě jde o bulvár, s účelem buď NVidiu poškodit nebo zaujmout čtenáře nebo obojí.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru