Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ten článok je sprostosť. U nás je O2 tiež materská sieť pre virtuálnych operátorov Tesco a Swan Mobi…
msx. 08.11.2012 23:59
msx.
No ale u nas je situace uplne jina, v CR doslo k situaci, kdy do Ceskeho telekomunikacniho uradu (CT…
Redmarx N 09.11.2012 16:38
Redmarx N
Prečo podvodne hovorí virtuálny operátor? A myslíš, že u nás je to ako? Máme akési Tesco Mobile s úž…
msx. 11.11.2012 23:03
msx.
No vzdyt to pisu, podvod je to v tom, ze to zadny operator neni, je to jen marketingova znacka. Jina…
RedMaX 12.11.2012 14:19
RedMaX
To by pak prý zase nebyla volná soutěž.
Kurt 12.11.2012 17:03
Kurt
Veď nakoniec tie aukčné ceny zaplatíme my zákazníci. Hlavná vec, že nariekajú, že na LTE nemajú frek… poslední
msx. 12.11.2012 23:30
msx.

Ten článok je sprostosť. U nás je O2 tiež materská sieť pre virtuálnych operátorov Tesco a Swan Mobile. Základné ceny sú rôzne, ale také tie menej bežné ceny za služby a podobne sú cenovo zhodné s ponukou O2. Zákazníci o tieto značky nejaký veľký záujem nemajú, o čom svedčí aj fakt, že NayMobile už povedzme, že skrachovalo. Ale čo sa týka Čiech, tak buďte radi, že máte aspoň voľačo. Síce oproti nášmu O2 Fér je to predražené a osobne by som skôr asi bral ten paušál so sekundovou tarifikáciou od Vodafonu, ale máte aspoň niečo, čo môže spúšťať konkurenciu.

A čo sa týka denného internetu za 20 Kč, u nás v O2 a T-Mobile je to 0,5 € na deň (tiež len do polnoci). SMS príde po presurfovaní hodnoty dát za 0,5 € a aj to len od O2. Od T-Mobile SMS nechodí. Akurát, že o nás O2 dovolí za deň 400 MB a T-Mobile papierovo 100 MB a reálne vraj okolo 3 GB za deň.

Pokiaľ u vás niekto nezačne so sekundovou tarifikáciou, tak revolúcia nebude. U nás to bolo, napríklad, takto:

- cca 2000-2001 - Globtel spustil sekundovú tarifikáciu, postupne do roku 2002 sa dostala do všetkých programov EuroTelu aj do zvyšných v Globteli

- február 2007 - O2 spustilo dáta na predplatenej karte, ostatní dvaja sa vyhovárali, že to technicky nie je možné, ale nakoniec sa ukázalo, že to možné je, plnohodnotné dáta majú dnes už všetci a od minulého mesiaca aj Orange Prima

- február 2007 - O2 dalo CLIP ako základnú bezplatnú službu - dnes konečne pochopili všetci, že bez CLIPu to už nejde, myslím, že aj nová Prima už má CLIP zadarmo, ale nie som si celkom istý

- september 2008 - O2 dalo 4 Sk/min, pre niektorých šok (ja som tomu tiež najprv nechcel veriť). Orange a T-Mobile sa vyjadrili, že je to blbosť dať tak nízke ceny, pretože oni ponúkajú aj nejakú kvalitu a podobne. Dnes majú všetci na bežných programoch cenu do 0,13 €/min

No a čo som tým chcel povedať? Veľa ľudí ešte teraz na O2 nadáva, že je pomalé (nedávno sľúbili novinky, ktoré mali už dávno byť a ddodnes novinky neprišli), lemravo stavajú 3G sieť, ale nebyť ich, tak dnes voláme na predplatených kartách za 14 Sk/min, dáta na predplatenej karte by boli technicky nemožné. Za CLIP by sme platili cca 10 € a zrejme by sa ešte o prenositeľnosti čísla veľa nehovorilo. Nebolo by kam prenášať.

Takže ak sa zobudí ten váš Blesk ako sa zobudilo v septembri 2008 naše O2, tak u vás svitá na dobrú búrku.

Doplnené: Ešte, aby som nezabudol: Keď malo O2 spustiť sieť, zverejnili prvý cenník, kde bolo napísané, že hovory na pevnú linku budú mať tarifikáciu 60+1. Ľudia v diskusiách tak nadávali, že do večera bol cenník upravený. Na Slovensku už iná tarifikácia ako 1+1 nemá šancu.

No ale u nas je situace uplne jina, v CR doslo k situaci, kdy do Ceskeho telekomunikacniho uradu (CTU) byli po dlouhe dobe protlaceni myslim dva novi lide, kteri nejsou napojeni na operatory. Jelikoz se situace zacala opravdu hrotit a v CTU se nekteri boji o sva mista, pohrozili operatorum, ze je donuti k velkoobchodni nabidce - jinymi slovy k virtualnim operatorum. Na to zareagovalo O2 vytvorenim marketingove znacky BLESKmobil, ktere dalo by se rici podvodne rika virtualni operator. Jiste to muze vest k rozhybani trhu a O2 je zatim jedinny operator, ktery k necemu takovemu pristoupil. Takze urcite plus pro O2, to nikdo nezpochybnuje. To co se resi je to, jestli CTU tomuto virtualnimu vytvoreni virtualniho operatora sedne na spek a O2 chvili BLESKmobil bude provozovat a az se situace zklidni, mozna po volbach, pokud se do vlady dostanou jini lide, na ktere jsou operatori napojeni, zase BLESKmobil zrusi, nebo zda CTU bude dal trvat na vytvoreni velkoobchodni nabidky od vsech operatoru!

Prečo podvodne hovorí virtuálny operátor? A myslíš, že u nás je to ako? Máme akési Tesco Mobile s úžasnými cenami vo vlastnej sieti, ktoré ani nikto nemá, takže vo vlastnej sieti si nezavoláš a ak máš nejaký problém, tak aj tak to ide celé cez O2. To isté platí aj pri Swan Mobile, ktoré má o niečo lepšiu ponuku než Tesco Mobile (hovory za 6 €c/min sú na všetky O2 čísla), len sa zabudli a nerobia žiadne akcie. No a NayMobile ako prišlo tak odišlo.

No a čo sa týka cien, u nás O2 rozbehlo cenovú vojnu a teraz keď ho už ostatní preštali, tak spinká na vavrínoch. Teraz je to v podstate najdrahší operátor. Najlacnejší je Telekom (hovorím o predplatených kartách, paušál ma nezaujíma).

No vzdyt to pisu, podvod je to v tom, ze to zadny operator neni, je to jen marketingova znacka.
Jinak ale problem CR urcite nejsou virtualni operatori, ale to ze CTU pustil do aukce kmitoctu i stavajici operatory, pritom do podminek aukce klidne mohli dat, ze aukce na prislusny kmitocet se muze zucastnit jen ten kdo jeste zadny stejny kmitocet prideleny nema.

Veď nakoniec tie aukčné ceny zaplatíme my zákazníci. Hlavná vec, že nariekajú, že na LTE nemajú frekvencie a nakoniec pokryjú krajské a možno aj okresné mestá LTE sieťou. No a na také pokrývanie im stačia aj frekvencie, ktoré majú, takže je to v skutočnosti len biznis. Takto môžu akože vyčkávať a nie sú nútení budovať LTE sieť.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru