Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem 4K rozlišení je super, ale ...

Osobne ani HD rozlíšenie (720 a viac) nepovažujem za nejaké úžasné a SD mi stačí. Nepotrebujem vidieť detaily vo filme, lebo zvyčajne je to aj tak v pohybe a rozmazané, takže podľa mňa je aj HD plytvanie miestom. Len ma, prosím, neukameňujte, je to môj názor a nikoho o ňom nemienim presviedčať.

No a teraz k tomu úžasnému 4k. Je to len reklamný ťah, pretože v skutočnosti je to obyčajné HD, s dvojnásobnou šírkou a dvojnásobným refreshom. Pretože miesto kvalitného rozlíšenia 3940x2160 je to v skutočnosti 3940x1080 prekladane ako to bolo kedysi u analógového vysielania, kde 576 obrazových riadkov vkladali do obrazu ako 288 riadkov 50x za sekundu.

A ďalšia vec, prečo je HD podľa mňa zbytočnosť je tá, že dôležitá je kvalita obrazu. Kvalitné SD môže byť pozerateľnejšie než odfláknuté HD. Často som odfláknuté filmy videl na DVD, ktoré síce mali rozlíšenie 720x576, ale boli tak sprasené, že boli porovnateľné s kvalitným ripom v rozlíšení 360x288.

Mimochodom, pamätáte sa ako sa hovorilo o DVD, keď bolo v začiatkoch? Vo filmoch budú zábery natočené z rôznych pohľadov, v rôznych jazykoch a podobne. Najviac jazykov na DVD som videl až neuveriteľné 3 (z toho max. 2 6-kanálové, 3. už len stereo), potom už len titulky a obraz z viacerých kamier dodnes považujem za sci-fi.

Mimochodom, podľa mňa sa to nepresadí, lebo už pri obyčajnom HD rozlíšení bolo možné rozpoznať chyby vo filmoch, ktoré by pri SD neboli pozorovateľné (malé nápisy v nesprávnom jazyku, drobný obraz v zrkadle, ktorý ukázal kameramana a podobne).

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality