Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SSD vs. Raptor

Aby tu byl pro změnu opačný názor XPčkáře, tak používám pro práci i zábavu noťas DELL E5400 (CPU Intel Dual Core 2GHz, RAM 4GB) a rozhodl se SSD diskem Crucial M4 128GB v ceně 2715kč i s poštovným nahradit svůj původní HDD 320GB WD Scorpio Black, který jsem dal místo DVD mechaniky jako záložní, čili s původním OS WinXP a datovým oddílem. Z původního HDD jsem si předtím vytvořil image systémového oddílu a hodil jej na SSD systémový oddíl.
Rychlost najíždění systému WinXP je stejná. Jelikož ale používám 2 síťové disky a k tomu síťovou tiskárnu, tak tyhle zařízení prostě start systému velmi citelně brzdí a proto jsem nečekal ani žádnou změnu při použití SSD disku. Nicméně přesto, že samotný chod systému a nainstalovaných aplikací byl velmi svižný i u původního HDD, přesto je všechno teď ještě svižnější, takže já jednoznačně SSD disk doporučuji. Je sice pravdou, že SSD disk používám pouze jako systémový, i když jej mám rozdělený pro případné data, ale primárním diskem pro data zůstává nadále původní HDD a automaticky vytvářené kopie záloh na síťových discích. Takže pokud SSD přestane poslouchat, pouze přehodím disky a jede se dále do reklamace SSD disku :-) Takže SSD disk je určitě dobrá volba pro zrychlení chodu OS a aplikací, a o to tady jde především. Pro přechovávání důležitých dat, bych SSD disk ale nepoužil. Z tohoto důvodu nemá smysl jít do většího SSD disku než je 128GB při dnešních cenách. Pokud časem zlevní a zvětší se kvalita těchto disků, pak snad.
Takže pokud chce někdo používat SSD disk i pro data, na jeho místě bych si to rozmyslel, nebo je na místě začít dělat zálohy i na jiném disku. Ale znáte to, ono se to většinou podělá, když to člověk nejméně čeká a i když děláte poctivě zálohy, tak zrovna tam bylo něco důležitého, co se nestihlo zálohovat. Murphyho zákony platí i tady :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny