Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SSD vs. Raptor

SSD je obecně na zápis úplně lemravý. Co umí dobře, je čtení. A o tom to je, v zápise dat ho strčí do kapsy i WD Blue, natož Velouš, který z něj udělá malého smrkáče. Většina běžných spotřebitelů ale disk používá jen ke čtení.
Nevím, Tači, :) sám se nepovažuji za "naháněče" vysokých čísel, ani jsem SSD nikdy nikomu necpal (mám své důvody - především bezhlučný chod disku, žádné vibrace, viz už i komentář MM..), ale drobet k tématu (takříkajíc "od stolu"):

Když výběrem porovnám jeden z testů WD VelociRaptora 1 TB (MB ASRock P67 Extreme6 s řadičem Marvell SATA III, testováno na čistém disku, bez systému):

CrystalDiskMark.jpg

K tomu Intel SSD 330 série 180 GB (postarší notebook Lenovo ThinkPad R400, Montevina, Intel C2D Penryn, SATA II, testováno na disku s již nainstalovaným systémem Windows 7):

crystaldmlenovotpr400in.jpg

Nepřijde mi (a pocitově už vůbec ne), že to moje SSD, sloužící přeci jen v již postarším mobilním zařízení, je zrovna "lemravé". :) Možná bych to mohl jaksi říct (ale opět jedině podle čísel) o SSD Intel 320 série 80 GB v mém - opět postarším - desktopu (MB Gigabyte GA-K8NF-9, soc. 939, Athlon 64 3000+, nForce 4, s rozhraním SATA I, ovšem SSD obsluhováno skrze Marvell 9128 v adaptéru pro PCI-E 1 slot s teoretickou možností přenosu 250 MB/s, testováno na disku s již nainstalovaným systémem Windows XP):

http://img546.imageshack.us/img546/5248/82053244.j pg

Stačí se kouknout na ty srandovní hodnoty zápisu, co předvádí SSD v testu na DIIT. Plně to koresponduje s mými zkušenostmi - na začátku super výkon, který pojednou (zaplnění kapacity, přepisování už jednou použitých buněk, throttling FW řadiče) silně degraduje.
Porovnáváš mj. výkon kapacitně nejmenších SSD, která mají oproti násobně větším kapacitám (viz tomu odpovídající počet kanálů, propustnost, atd.) přeci jen jistou nevýhodu. Navíc ten test je veden jistým způsobem, který se - buďme spravedliví - netýká úplně běžného uživatele. Ono je tam (test DiiT.cz) mj. také zmíněno:

| 08.03.2013 - 21:14

Martin Bruoth to TV:

- tyhle SSD-čka jsou relativně malý, proto je ta sekvenční rychlost zápisu je relativně pomalá (zapisuje se jen do málo buněk najednou)

- co se týká "náhodného" zápisu, je to sice 10x horší než sekvenční, ale u pevného disku je náhodný zápis/čtení klidně 100x pomalejší než sekvenční, takže aby jsi měl náhodný zápis jako u toho "pomalejšího SSD z testu", potřeboval bys zhruba diskové pole z 10 disků v RAID10

Co jsem tím chtěl říci: i v tom "nejhorším scénáři" SSD-čka při náhodném zápisu a čtení nad pevným diskem vedou :-)
http://diit.cz/diskuze/85410/thread

Viz odkaz na vybraný test výše zmíněného WD VR 1TB:

http://www.techtree.com/content/reviews/2272/geek- corner-western-digital-velociraptor-1-tb-review.ht ml#.UTuFimcXld

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny