Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak nakupovat komponenty jako podnikatelé?

Ahoj, brácha má živnostenský list mimo dalších i na "nákup zboží za účelem dalšího prodeje" a je plátcem DPH (takže mu stát dph vrátí). A já s pár kamarády potřebujem nové počítače. Takže jsem uvažoval, že bychom nekupovali komponenty za normální ceny v běžných e-shopech, ale že bych přes bráchu nakoupil komponenty z nějakých skladů, kde nakupují podnikatelé co prodávají elektroniku. Kde třeba bere zboží ALZA, ALFA, CZC atd? Prosím osvětlete mi to, kdo do toho vidí. Kde bychom měli ty komponenty nakoupit? Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
www.sws.cz nový
Navstevnik007 14.03.2013 10:26
Navstevnik007
Děkuji moc všem za rady. Zkusíme nakoupit v tom velkoskladu www.sws.cz. :-) nový
Thunder 14.03.2013 10:49
Thunder
Trosku brzdi. Eshopy dnes beru skade tade, takze taka Alza moze mat casto nizsiu cenu ako klasicky d… poslední
fleg 14.03.2013 11:12
fleg

Trosku brzdi. Eshopy dnes beru skade tade, takze taka Alza moze mat casto nizsiu cenu ako klasicky distributor. Bohuzial taka je realita. Navyse aj vo velkosklade mas rozdielne ceny, zalezi od obratu a tvojej schopnosti vyjednavat s obchodnikom.
Najvacsi problem vsak vidim v samotnom nakupe na brata. Brat pre vlastnu spotrebu nemoze kupit tolko PC, takze bude to jednoznacne tovar urceny na dalsi predaj. Kedze predaj sa neuskutocni, zostanu mu PC skladom, co bude po case danovakom podozrive a moze dostat kontrolu. PC samozrejme mat nebude a pokuta je na svete.
Ak by PC predal tak je vo finale skodny, pretoze DPH na vystupe bude vyssia ako na vstupe a bracha bue v strate. Ak PC preda pod cena, DPH je sice v minuse, ale opat riskuje danovu kontrolu a pokutu, pretoze sa to moze hodnotit ako danovy unik.
Taketo nieco mozes spravit tak raz za rok s 1-2 PC, vtedy je to nenapadne a navyse min 1PC rocne moze mat brat ako opravneny naklad na firmu, cize ho "nemusi" predat. Vtedy naozaj plati, ze mu stat po case vrati DPH z nakupu a vy sa mozete dohodnut, ze mu zaplatis len cenu bez DPH.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru