Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Domácí NAS

IMHO to je rána vedle.

pokud chceš NAS, tak si jej postav z běžných PC komponent. Protože to co chceš, to znamená jen QNAP nebo Synology postavené na Atomu, a přitom s dosti nekvalitním provedením oněch pluginů.

Obecně bych ti doporučil postavit to na 2 řešeních:

1. NAS - v podstatě "krabice od bot" postavená někde do kouta (klidně sklepa nebo na půdu, pokud jsou tam aspoň trochu pro HW normální podmínky). hotswap je na domácí řešení zbytečnost, desku s atom/E450/celeron+H61 (můj kandidát) pořídíš za "pusu" a bude to mít dostatek výkonu na to, abys zprovoznil FreeNAS, případně nějakou obecnou Linuxovou distribuci (pak máš i možnost pořídit printserver, doménový server, atd.). Počet disků je v podstatě limitován jen počtem portů na desce, případně na další SATA kartě/řadiči. V případě, že to dáš do hezké bedny a přidáš ještě HDMI výstup, tak s Linuxem můžeš ještě doinstalovat XBMC - pak bych ale volil už nějaké Pentium). Upozorňuju ale, že na rozumný RAID5 (což je z pohledu domácího úložiště to ideální řešení v poměru cena/výkon/kapacita) budeš potřebovat alespoň ten Celeron. (a pak už je to "jen" jedno zařízení na vše)

2. samotný HTPC - IMHO lepší řešení, protože se to dá postavit na malém 32-64GB SSD plus externí PicoPSU zdroj a chladit jedním velkým pomaloběžným větrákem - podle požadavků na (budoucí) výkon při přehrávání opět E450 či celer nebo něco jako AMD A4 (nyní bych si počkal na "Temashe/Kabini" - spotřeba/teplo jako E450, výkon řádově jinde)

edit:

ad 1. "sklepní NAS" (neformátovaná kapacita R5 4TB (s redundancí)): http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_1SQO0 11UBX011T2C011O300316LE01 pokud bys měl ještě chechtáky, můžeš samozřejmě přidat druhý 8GB modul a povýšit kapacitu disků. "budka" je prakticky irelevantní.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny