Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak správně zálohovat velké množství dat? Řádově jednotky TB.


Kdybych tedy použil ten Zyxel 320 a chtěl využít redundantní RAID 1, kolik bych získal místa, kdybych použil 2 × 1TB disk? Dá se tam nějak regulovat ta redundance ve smyslu pohybu mezi vyšší redundancí (bezpečností) a větším místem?
Nejprve bych se klidně i zamyslel jestli chceš, aby to pro tebe bylo transparentní, či nikoliv:
a) Bud to bude uplně až na urovni hardware, pak nakopíruješ složku a tim to pro tebe končí, dokonce i systémy (tam už spíše na urovni OS), že když disk odejde, tak se prostě vymění a to je vše - systém si ho identifikuje, přelije na něj data atd. Uživatelská potřeba - pouze fyzická výměna disku (pro velké firmy odpadá i tohle - na to jsou roboti)
b) Nebo si to uděláš sám/software - prostě dva disky a kopie.
--
Ad security vs space:
To je složité, na dvou diskách toho moc nevymyslíš - protože musíš počítat se scénářem, že Ti odejde CELÝ JEDEN DISK, čímž jsi se dostal z principu na pulku možné kapacity. Pokud je disků vice, pak ano existují mechanizmy, kdy to jde řídit - bud to musí podporovat hardware (drahé a ne tolik možností), případně softwarově.


Mohu do takovéhoto zařízení sypat data z počítače přes USB?
Určitě ANO, a jsou i podobná zařízení, která mají WIFI a s mobilem/fotákem pokud to umí apod. Se stačí jen projít kolem - ono samo.


Obsahuje toto zařízení nějaký obslužný software, který by hlásil případné problémy a nutnost výměny disku?
Nedoporučuji. Respektive proč, ne - ale RAID musí ustát výpadek. Indikace odcházejícího disku imho pro tento způsob užití není. V případě, že disk odejde, RAID to musí ustát a indikátor nemusí zahlásit nic - muže to být velice náhlé. Nevim jestli bych se na to v tomhle případě soustředil.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny