Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Navrh databazy

pokud sis četl o normalizaci, tak jsi jistě narazil na její tři stupně. A taky na to, že normalizace není dogma, ale doporučení.

Z mého pohledu bych se např. zamyslel, zda je nutné mít tabulky řádků na každou operaci (příjem/výdej/prodej/atd.), když to je přece vlastnost tabulky hlavičky - ergo jsi neprovedl správně normalizaci. Z toho ti pak vypadne, že hlavičková tabulka bude mít pole "operace" a na řádcích spojených s určitým záznamem z hlavičkové tabulky už nic takového nepotřebuješ.

Dále, pokud aspiruješ na nějaký systém "skladů", tak bys podle toho měl ty sklady i vytvořit, tj. mít další datové struktury popisující sklad a náležitě každou operaci se skladem zpracovat, kontrolovat (např. kladné množství) a i dokladovat (archiv stavu skladů k určitému datu). Obecně sklad se musí pojmout stylem: "operace počáteční stav" - "operace příjem" (+ sklad) - "operace výdej" (- sklad)

edit: a ještě vidím cenové operace (tj. cenotvorba) - tam opět musíš uvážit, jak postavit data tak, abys byl schopen kdykoli rekonstruovat ceny v dané době. Já bych to třeba řešil časově platnými ceníky pro různé cenové úrovně. Struktura dat je ale závoslá na tom, zda se přeceňují položky v čase postupně, nebo celý sortiment najednou.

edit2: pokladní doklady jsou další "okruh", který bys měl řešit separátně, a to jako "pokladnu".. no z toho mi vychází už malé ERP, ještě přidat CRM modul :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny