Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nový notebook + instalace windows 7 - rozdělení disků?

Dobrý den, chtěl bych vás poprosit o radu.

Zakoupili jsme nový notebook bez operačního systému a k tomu zvlášť windows 7 ultimate - x64, dnes odpoledne ho dostanem a OS budu instalovat vůbec poprvé.

notebook:
Pevný disk:
750 GB
5400 RPM
Rozhraní Serial ATA

Kolik tyto windows zabírají místa? a měl bych rozdělit disky? jestli ano, tak kolik nechat právě 7kám, zda je rozdělit ještě před instalací windows 7 (je-li to možné, popřípadě jak?) nebo až poté (a zda někde v systémových nástrojích - nebo si na to mám stáhnout nějaký free prográmek)?

díky moc za odpověďi

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Rozdelit si to budes moct pri instalaci, jestli vubec tak to se nejspis rozhodni sam, jde spise o le… nový
Jikra 31.05.2013 13:05
Jikra
Ještě jeden dotaz, v případě rozdělení disků, kam bych měl instalovat hry, aby šlapaly co nejlépe?… nový
adalkadaar 31.05.2013 14:04
adalkadaar
je to jedno a je to tvoje rozhodnutie. Disk sa deli hlavne kvoli tomu aby sa dal lahko zalohovat a h… nový
MM.. 31.05.2013 14:10
MM..
dík poslední
adalkadaar 31.05.2013 14:28
adalkadaar

Rozdelit si to budes moct pri instalaci, jestli vubec tak to se nejspis rozhodni sam, jde spise o lepsi usporadani souboru (napr. 150gb pro windows a ostatni aplikace ktere budes v budoucnu instalovat a zbytek 600gb na filmy, hudbu ci obrazky) muzes to rozdelit na kolik disku budes chtit, ale pouzit muzes jeden cely 750gb disk a usporadat slozkami. Jak rikam rozhodni se sam, v podstate ti jen pribude v pruzkumniku dalsi ikona :-D a velikost systemu resit vubec nemusis, ja si to ani nepamatuji, ale pro zajimavost +- 15gb, mozna se pletu, kdyztak me nekdo opravi.

Ještě jeden dotaz, v případě rozdělení disků, kam bych měl instalovat hry, aby šlapaly co nejlépe?

Doposavaď jsme na všech stolních PC měli disky rozdělené na:
C (s Windows a programy v Program Files)
a D (s nainstalovanými hrami, filmy, hudbou) popřípadě jsme měly disky 2 (fyzicky) a stejně uspořádané.

Měl bych je teď instalovat na stejný oddíl, jako budou windows (jestli ano, tak nechat třeba 300 GB na C a zbytek pro ty filmy, hudbu a ostatní)?
nebo je to jedno, protože se jedná fyzicky o jeden disk a pošlapou stejně dobře i na druhém oddílu (a nechat tedy, jak říká karel, nějakých 100 GB na windows, programy a zbytek na druhý s těmi hrami, filmy atd.?)

vím, že jsou to pro Vás možná směšné dotazy, ale já se v tom moc neorientuju, tak se radši zeptám dopředu, abych předešel komplikacím...

ještě jednou dík za odpověď.

je to jedno a je to tvoje rozhodnutie. Disk sa deli hlavne kvoli tomu aby sa dal lahko zalohovat a hlavne obnovovat system a programy, ale vzhladom na to ze hry potrebuju aj veci v systeme tak logicky patria na C aby sa dali obnovit sucasne s Win.
Do tych 100GB by sa ti mali vojst aj hry. Ked chces mas naraz nainstalovanych 50 hier tak si disk C: patricne zvacsi, alebo ich davaj na D: a nezalohuj ich so systemom ale osobitne s datami, je to tvoje rozhodnutie.
Rychlost nacitania by mohla byt trosicku vyssia ked je hra na C ptz hlavicky nemusia tolko lietat po disku ked citaju aj nejake systemove data popri tom. Bavime sa o nejakej sekunde maximalne. Inac je to jedno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru