Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem FLStudio - paradox výšky

Ahoj, ve FL Studiu jsem si vytvořil jediný zvuk : 3x OSC čistý sinus.Pak jsem v channel properties snížil root note z C5 na C0 a tedy z C4( 250+-20Hz) jsem na klávesy q hrál 16KhZ. JENŽE jak jem psal qwertz( vysvětlení q=C,w=D,e=E,r=F,t=G,z=A.ě=C+,š=D+,ř=F+,ž=G+). tak na spectromanu se frekvence zvuku zvyšovala, jenže jsem si všiml, že asi na 19-23KHz se frekvence začla snižovat (asi u noty F). Nevíte čím to je?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hm, to znám Nyquistův teorém, ale něvěděl jsem ,že se projeví takhle.Ale asi mi to může být jedno, p…
Lízard 2 25.06.2013 11:31
Lízard 2
Ani jedno. Při převodu do analogového signálu dojde k "zaoblení" výstupu. nový
Wikan 25.06.2013 11:37
Wikan
Ci tam bude +1 a -1 zavisi od toho jak je to zrovna vo faze. Ono tam moze byt aj rada samych nul. Po… nový
MM.. 25.06.2013 12:15
MM..
... a este doplnim, kvoli tomu "u samplovania vzdy vznika parazitna frekvencia ktora ma frekvenciu p… poslední
MM.. 25.06.2013 12:43
MM..

Hm, to znám Nyquistův teorém, ale něvěděl jsem ,že se projeví takhle.Ale asi mi to může být jedno, protože vyšší tóny než 15-18KHz vy sluchátkách neslyším.
Teď už to chápu
[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thum b/3/3f/CriticalFrequencyAliasing.svg/200px-Critica lFrequencyAliasing.svg.png]

S tím taky souvisí další věc: pokud budu chtí nasapmlovat opět 22050Hz sinus, tak výsledkem bude řada [-1,1-1,1]... a tím tedy na takovéhle frekvenci sinus vyrobit nelze. (půjde o `trojůhelínkovou vlnu`)

PS a když do zvukovky pošlu nějaký výstup, tak jak je přehráván (jak vypadá na osciloskopu?/jak na sebe navazují) (tady už se rozlišují 2 věci- jaký je průbeh intenzity na line out a jakou výchylku má membrána ve sluchátku)

je to:
-po částech konstatní průbeh (co vzorek, to konstantí funkce)
-po částech lineární?

Ci tam bude +1 a -1 zavisi od toho jak je to zrovna vo faze. Ono tam moze byt aj rada samych nul. Pohybujes sa na hranici moznosti samplovania (polovica samplovacej frevencie), u samplovania vzdy vznika parazitna frekvencia ktora ma frekvenciu presne rozdiel vzorkovacej frekvencie a frekvencie na vstupe. T.j. ak budes napr. vzorkovat 22kHz tak by tam mala vzniknut parazitna frekvencia 22100Hz, a ich zlozenim vznikne ich modulacia na 100Hz, mozes si vyskusat :) Ono SACD a 192kHz sampling neni len nejaky vymysel magorov, oni ti ludia vedia preco to vymysleli :) Ak ma clovek aparaturu u ktorej to pocut (ne minivezu ani spunty) tak to ma vyznam.

P.S. a jak vypada signal na vystupu zavisi od toho jak je ten vystup navrhnuty (schema) keby tam nebol ziaden low pass filter tak bude na vystupe pravouholnikovy signal, preto na vystup D-A prevodniku sa vzdy dava low pass filter na frekvenciu polovica vzorkovacej frekvencie. Ten odstrani vyssie harmonicke signalu a teda taky +1,-1,+1,-1 signal sa zaobli na sinusovku. (navyse aj reproduktor je mechanicky low pass filter ptz nemoze zmenit polohu membrany zrazu v jednom momente na uplne opacnu vychylku)

... a este doplnim, kvoli tomu "u samplovania vzdy vznika parazitna frekvencia ktora ma frekvenciu presne rozdiel vzorkovacej frekvencie a frekvencie na vstupe" je maximalna seriozne samplovatelna frekvencia bez nejakych vaznych deformacii prakticky 1/3 vzorkovacej frekvecnie, a ne 1/2 jak to teoretizovali ti skveli teoretici pred 100rokmi ci kedy. Ptz pri 1/3vzrokovacej je parazitna freq. 2/3vzorkovacej, ich rozdiel je zas 1/3 vzorkovacej, takze pod 1/3 vzorkovacej frekvencie uz nevznikaju modulacie na nizsich frekvenciach. To si objavil aj ty ked si zistil ze po 44100/3=14700Hz to bolo ok a pri vyssich sa zacinaju diat divne veci :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru