Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dlouhé výpadky wifi signálu 5 Ghz

Dobrý den, cca měsíc zpátky jsem začal mít problémy s výpadky internetu (v řádech desítek sekund, tedy o dost více než jen jeden ztracený packet). Toto připojení mám už cca 2 roky, problémy začali až ten cca měsíc zpátky.

Internet mám od lokálního poskytovatele přes wifi, jeho vysílač mám v přímé viditelnosti cca 75-100 metrů od domu, pásmo 5 Ghz, stromy a další objekty, co by přímou viditelnost mohly rušit jsou od spojnice antény providera a mojí dostatečně daleko, aby ani při větším větru neblokovaly cestu. Signál chytám na Nanostation loco 5, odkud je signál dán veden klasickým UTP kabelem do routeru TP-LINK TL-WR543G a přes něj rozváděn do PC a notebooku doma. Internet mám při plné rychlosti 8 Mbps download a 2 Mbps upload. Díky agregaci mívám průměrně 4 Mbps down a 1,9 up.

Výpadky se projeví cca 6 a více vypršenými ping příkazy a v jejich okolí latencí v řádech tisíců (normální odezva 5-10 ms). Během tohoto výpadku není jen výrazně snížený možný tok dat) ale veškerá komunikace se víceméně skoro zastaví. Na timeout spadnou i takové na rychlost připojení nenáročné programy jako ICQ nebo Jabber. Jakékoliv stahování nebo streamováni spadne na nulu.

Zkoušel jsem hledat řešení problému vylučovací metodou. Do nastavení Nanostation se bohužel nedostanu, provider ji nastavil a zahesloval a heslo mi nesdělil, navíc domluva s ním o problémech a řešeních je značně komplikovaná, takže mi nezbývá, než se to pokusit vyřešit sám. Divné je, že ani při najetí v prohlížeči na IP adresu antény mi to nenačte stránku s přihlášením. Každopádně jsem vyloučil, že by mohl být problém v routeru TP-LINK TL-WR543G, potíže přetrvávají, ikdyž počítač napojím přímo na anténu. Zkoušel jsem test připojení ze 3 různých PC, problém se objevuje ve všech případech. Jediné dvě příčiny, co mě napadají, že je to buď rušení nějakým jiným zdrojem signálu a nebo že by mohl být problém v anténě Nanostation - nějaká mechanická závada a nebo nějaká problém v nastavení (což by vysvětlovalo, proč se mi neobjeví přihlašovací stránka k ní) - každopádně na nastavení se nemohu podívat, jak už jsem psal výše.

Nicméně nerad bych utrácel za novou anténu, pokud by byl problém s rušení signálu či v nastavení. Ještě mě napadlo, že bych zkusil anténu vyresetovat do základního nastavení a pak se do ní přihlásit pomocí defaultních údajů a nastavit si ji nově sám. Ale nejsem si jistý, jestli tam nepotřebuju nějaký údaj , který zná jen provider a bez kterého se na jeho vysílač už znova nepřipojím. A s jeho reakcemi bych na obnovení internetu mohl čekat i týdny.

Pokud bude potřeba doplnit jakékoliv info, moc rád ho dodám a budu rád za každou radu.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny