Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přejít na 64bit nebo se na to vykašlat?

Na Linuxe PAE funguje podla ocakavani. Ziadne problemy. Pouzivam 16GB RAM na 32 bitovom linuxe, a nieje problem s dostupnostou celych 16GB.
Samozrejme limit 32bitov na app. ostava, len mozem mat spustenych aj 10 Gimpov a stale je v tej RAM miesto pre dalsi Gimp. Zvycajne to ovsem pouzivam na spustanie mnozstva virtualizovanych strojov.
Na Windowsoch funguje PAE len na serverovych ediciach pocnuc Win2003. Desktopove edicie musia pouzit osklivy hack, ak je tato funkcnost vyzadovana.

Inak rozsirene adresovanie nezvladne hlavne hardware. Napriklad vacsina PCI kariet ma adresovatelnost DMA len 32 bitov. Najdu sa aj starsie kusky, ktore maju rozsah adresacie DMA len 24bit a najde sa aj specificky hw, ktory ma DMA 30/31 bitovy.
Na 64bit systeme je len ten problem, ze I/O nieje mozne presuvat nad 32 bitovy rozsah aj keby tam bolo miesto. Mozno casom, ked bude aj zbytok hw 64bitovy...


Pri 4GB RAM by som do 64bit systemu nesiel. Mozno jedine vtedy, ak by mi ten 1GB RAM skutocne chybal. 64bit applikacie (a tiez system) su mierne narocnejsie na velkost RAM.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny