Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pokazená sieťová karta (na doske) a pokazený switch po búrke.

Ahojte.

Asi by som to mohol dať aj do kategórie pokec (ak moderátori uznajú za vhodné, prosím o presunutie).

Minulý piatok bola v našich končinách búrka. Jeden z bleskov, súdiac podľa intenzity hluku udrel v tesnej blízkosti. Nevylučujem ani priamy zásah, no nezdá sa mi to pravdepodobné, resp. rozsah škôd by bol pravdepodobne väčší. Sedel som práve pri PC. Sedím tak, že rozvodnú skriňu domovej elektroinštalácie mám za sebou vo vzdialenosti cca 1 meter. Vedľa nej je ďalšia rozvodná skriňa, v ktorej sú domové rozvody LAN a TV, "patch-panel", DSL-router, switch, WiFi router a UPS. Spoza chrbta som v zápätí po údere blesku počul čudné akoby praskanie, trvajúce cca 2-3 sekundy.

Najprv sa zdalo, že sa nič nestalo. Neprebliklo ani len svetlo, nenaskočila ani jedna UPS, TV bežal normálne ďalej, kávovar, ktorý je veľmi citlivý na výkyvy (onehdá som riešil, či ho pre istotu nehodím za UPS) bol tiež OK.

O pár minút som ale zistil, že PC, na ktorom som pracoval, stratilo sieťové pripojenie. Zistil som, že závada bola v podobe nefungujúceho switchu (zrejme odpálený v dôsledku zásahu blesku). Switch som vymenil a život išiel ďalej. V pondelok som zistil, že jedno z ďalších PC nemá sieťové pripojenie. Príčinou bol nefunkčný sieťový port integrovaný na základnej doske. Kúpil som novú sieťovú kartu, vymenil a život ide ďalej.

Prosím o vysvetlenie, resp. o diskusiu, čo sa vlastne stalo. Dom ako taký má prepäťovú ochranu priamo v rozvodnej skrini elektroinštalácie. Len táto jedna súčiastka stála okolo 600 eur (bol to príplatok k elektroinštalácii). Dom je chránený sústavou klasických bleskozvodov (nie aktívny), zhotovený plne podľa posudku odborného elektrotechnika. Navyše, takmer každé zariadenie v sieti je za UPS (switch, routre, PC etc).

Má to vôbec súvis s bleskom? Existuje nejaká ochrana?

Ďakujem za všetky reakcie aj za prečítanie.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny