Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak srazit spotřebu ThinkPadu EDGE v Ubuntu na minimum?

Zdravím, mám ThinkPad EDGE a kvůli škole se po letech vracím k dualbootu. Na SSD jsem nechal Windows 7, na plotnový disk jsem do 100 GB oddílu nainstaloval Ubuntu. Akumulátor už má nejlepší léta za sebou (kapacita 50%, seženu před začátkem VŠ nový), nainstaloval jsem 64 bitové Ubuntu 13.04, nahodil klasický Gnome na jaký jsem byl zvyklý dřív a mám dost vážný problém s výdrží.
Ve Windows 7 notebook vydrží téměř v klidu 2:30, původně vydržel hravě přes 5 hodin, když jsem hodně šetřil a uspal jsem plotnový disk, tak 7. Jenže v Ubuntu se bez zátěže plně nabitý s jasem na 1/3 vybije za 56 minut. Hádám, že v tom má prsty přepínání grafické karty v procesoru s HD6630M, respektive nepřepínání a běh s Radeonem. Zkoušel jsem hledat, často se právě kvůli tomuto problému řeší nVidia Optimus, jenže já mám kombinaci Intel a AMD. Nebo v tom má prsty něco jiného? Od kamaráda, trvalého linuxáka s nVidia Optimus, jsem dřív slyšel, že s žádnou distribucí se mu nepodařilo docílit výdrže jako ve Windows, ale u něj je to rozdíl 4 hodin ve Windows proti 3:20 v linuxu.
Jak postupovat? Jak optimalizovat běh systému natolik, aby vydržel dvojnásobek? Děkuju předem.

Konfigurace: Intel Core i3 2330M, 8 GB RAM, Intel HD + AMD Radeon 6630M, HDD 500 GB, Crucial M4 128 GB.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tohle jsem nedávno taky řešil (taktéž mám Edge s 6630M+Intel HD).. Problém je v tom, že i když zakáž…
grahg12 18.08.2013 14:00
grahg12
Já ji nechci úplně vypínat v BIOSu, protože ve Windows ji využívám. Každopádně se na to podívám. Zat…
Potkan007 18.08.2013 14:08
Potkan007
Jasně, já taky používám Win.. Ale i když jsem měl v BIOSu zakázanou dedikovanou úplně, tak mi progra… nový
grahg12 18.08.2013 14:17
grahg12
nevím, jestli jsi mě správně pochopil, ale i přes vypnutí skrz acpi_calls můžeš grafiku ve Windows n… poslední
grahg12 18.08.2013 14:30
grahg12

Tohle jsem nedávno taky řešil (taktéž mám Edge s 6630M+Intel HD).. Problém je v tom, že i když zakážeš v BIOSU dedikovanou grafiku, pořád bere baterii... takže jsem ji nechal zapnutou, nainstaloval ovladače na intel a při každém zapnutí systému přes acpi call vypínám dedikovanou (návod jsem našel na 208 )

Já ji nechci úplně vypínat v BIOSu, protože ve Windows ji využívám. Každopádně se na to podívám.
Zatím jsem spotřebu dostal na únosnou mez koupí nového akumulátoru s 9 články. Ve Windows teď vydrží 10 hodin bez šetření se skoro plným jasem a přes 12 hodin, když šetřím. V Ubuntu je to 5 hodin šetření.

Jasně, já taky používám Win.. Ale i když jsem měl v BIOSu zakázanou dedikovanou úplně, tak mi program powertop (doporučuju pro sledování spotřeby v linuxu) ukazoval spotřebu asi kolem 25W (jako by i přes vypnutí běžela)... Tak jsem hledal na internetu, až jsem narazil právě na ten výše zmíněný odkaz a po nainstalování acpi calls a spuštění skriptu mám teďka spotřebu tak kolem 12W (se zapnutou wifi a skoro plném jasu), takže je ještě vyšší výdrž, jako na Windows :)

nevím, jestli jsi mě správně pochopil, ale i přes vypnutí skrz acpi_calls můžeš grafiku ve Windows normálně používát - nijak se ho to netýká, dokonce i v linuxu je nutné ji vypínat po každém restartu. Jen jsem chtěl říct, že vypnutí v BIOSu nijak nepomůže (což teda nechápu) a dedikovaná vesele dál žere energii :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru