Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno grub rescue (file normal.mod not found) + BIOS problém

Dobrý večer všem,

už dva dny bojuju s problémem, který jsem si zcela zbytečně vytvořil. Na svém notebooku mám Windows 8, ale pro studijní účely jsem se rozhodl nainstalovat si v dualbootu i linux, se kterým mám minimální zkušenosti. Nejprve jsem takto rozchodil OpenSuse (s výběrem OS nebyl problém), ale ten mi nevyhovoval a tak jsem zkusil nainstalovat Linux Mint. Hloupě jsem zvolil tu nejdrastičtější možnost a všechny partitiony s OpenSuse jsem smazal, ale po tomto kroku jsem do W8 stále ještě nabootoval (stačilo v BIOSu přehodit pořadí bootování). Problém nastal až po instalaci Mintu, jenž mi nešel nabootovat přímo (BIOS ani W8 zavaděč mi nedali na výběr), ale pouze s pomocí jeho instalačního live DVD, který s jeho spuštěním neměl problém. Já chtěl ale mermomocí funkční dualboot, a tak jsem v Mintu spustil boot-repair, který mi vše rozhodil. Během zkoušení všech možných tipů, co jsem vygooglil se mi navíc podařilo omylem nastavit v BIOSu defaultní nastavení (omylem jsem před kliknutím F10 kliknul na F9). Výsledek je ten, že se mi po spuštění objeví GRUB s chybovou hláškou a BIOS vidí možnost nabootování pouze W8 a DVD-ROMku pouze tehdy, když do ní vložím médium s linuxem (ať už OpenSuse nebo Mint, dvd s žádnými Windowsy nebo UBCD nevidí), přestože předtím tam byla DVD-ROMka na výběr dokonce dvakrát, i když v ní žádný disk nebyl. Zmizela také možnost bootu do OpenSuse.

GRUB hlásí error: file `/boot/grub2/x86_64-efi/normal.mod' not found.

Máte nějaké tipy? Já už jsem úplně zoufalý, takže předem děkuju všem, kteří mi dokážou poradit.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Treba tu nejakeho kvalitniho vestce najdes, ale podle toho popisu se nejaka rada moc dat neda. Poku…
RedMaX 05.10.2013 23:08
RedMaX
Win8 tam podle všeho stále jsou, jen se k nim nelze dostat a nespustím ani jejich instalační CD, tak…
Honza21 05.10.2013 23:19
Honza21
docela husta patlanina tech 9 partitionu Nevidim duvod, proc bys nespustil instalacni CD Win8, to n…
RedMaX 05.10.2013 23:28
RedMaX
Jo, je jich tam moc, ale těžko se můžu nějakých zbavit, 1., 2., 3., 4. a 6. patří systému a Windows,… nový
Honza21 05.10.2013 23:34
Honza21
A ještě dodám výpis po boot-repair. 6198348 nový
Honza21 06.10.2013 00:18
Honza21
Vyřešeno, pohrál jsem si znovu s boot-repair a Windows naskočily. Problém ale byl i v BIOSu, musel j… nový
Honza21 06.10.2013 01:33
Honza21
Teoreticky by malo stacit prehodit aktivnu particie z tej, kde je Grub na tu, kde je Win loader pre… poslední
fleg 06.10.2013 09:00
fleg

Treba tu nejakeho kvalitniho vestce najdes, ale podle toho popisu se nejaka rada moc dat neda.

Pokud je na prvnim primarnim partitionu stale nainstalovan Win8 a nesmazals ho, tak by fixboot a fixmbr z opravne konzole mohly pomoct, ale Win8 neznam, tak nevim presne jak to tam je.

Win8 tam podle všeho stále jsou, jen se k nim nelze dostat a nespustím ani jejich instalační CD, takže nedostupná je i opravná konzole. Rád přidám jakékoliv další info, ale nevím, co přesně mám specifikovat (BIOS, rozdělení disku...). Možná pomůže výpis z GParted - 2vljl3p.jpg

Nicméně děkuju moc za radu.

docela husta patlanina tech 9 partitionu

Nevidim duvod, proc bys nespustil instalacni CD Win8, to nema a nemuze mit s grubem nebo linuxem nic spolecneho. Dneska se da bootovat casto primo ze Setupu (BIOSu) nebo holt si musis nastavit spravne poradi botovani a musi to jit.

Jo, je jich tam moc, ale těžko se můžu nějakých zbavit, 1., 2., 3., 4. a 6. patří systému a Windows, 5. mám na data a zbytek si vytvořil Linux. Důvod, proč nespustím CD Win8 je ten, že ho BIOS ignoruje. DVD-ROMku normálně vidí (někde jsem jí tam zahlíd vypsanou jako připojenou), ale v boot menu se zobrazuje jenom tehdy, když v ní mám linux cd. Zkoušel jsem Win8, WinXP, jinou verzi WinXP a ještě nějaké záchranné médium, ale BIOS na ně zkrátka kašle.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru