Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zesilovač pulzních kmitů

74hct... on předpokládá napájení kolem 9v, takže použije řadu 4000, vcc viz katalog

operační zesilovač... operák samozřejmě může komparovat úrovně blízko "záporného napájení" - t.j. blízko nuly a záporné napájení vůbec nevyužít, podívej se na vnitřní zapojení (nebo tabulkové hodnoty) běžného lm358/lm2904 - ten je přímo pro tento režim navržen. samozřejmě pro toto zapojení bude lepší použít přímo komparátor s lepšími hranami lm2903.

ledka... je jen indikace podpětí, na to může sloužit nevyužitá půlka pouzdra lm2903.

lidské tělo... 9v se mi zdá taky málo, aby měl co snímat. už proto že odpor těla s klesajícím napětím roste. snad si pomůže kmitočtem. podle vyhlášky 50 v normálním prostředí může sice využít až 24v, ale možná si sám dává bezpečnostní rezervu.

stabilizace protékajícího proudu... do výstupu lze zařadit sériový omezovací odpor, to nic nemění. protože platí ohmův zákon v tom, že proud procházející povrchem či lidským tělem musí protlačit nějaké napětí (to je malé) skrz nějaký odpor těla (a ten není malý). jediná cesta zvýšení procházejícího proudu při omezeném napětí je snížit odpor - umístit elektrody na hroty/nože a ty zapíchnout do pacienta. ale to by zadání znělo dost jinak.

akorát doteď neřekl z čeho to chce budit, jestli už má svůj signál a jak velký, nebo má vznikat a přelaďovat se až v tomto zařízení.
například: z fázového závěsu 4046 může využít jen generátor (střída 1:1, to radši ten jeho c555), a kmitočet testovaného pacoše měnit elegantně tahovým potenciometrem. změnu o tři řády neudělá najednou, bez přepínání rozsahů. nebo už zdroj signálu má, za něj dá jen komparátor (klidně se střídavou vazbou a nepotřebuje typ s nízkým napětím proti mínusu). výstup obou řešení přetvaruje oddělovacím 4011. nebo 4049 pro zvlášť vodivé pacoše :)
zdroj buď bateriový 9v, nebo trafo s dvojitou izolací, lineární stabilizátor, za ním lc filtr.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny