Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ako algoritmizovať šachové myslenie?

Včera som hľadal trochu na nete a našiel som nejaké open source šachové programy. Tie sú ale trochu zložité. Je tam veľa súborov a na pohľad človek nevie, na čo je ktorý. Ja by som chcel nejaký algoritmus pre vyhľadanie optimálneho ťahu v šachu. Je možnosť niečo také nájsť? Nemusí to byť naprogramované, stačí aj popis. Najlepšie by bolo, keby v SK alebo CZ jazyku, ale môže byť aj EN. Mám nejakú predstavu, ako by mal algoritmus vyzerať, ale len skôr ako štruktúru. Zaujímalo by ma aj nejaké riešenie. Nie že by som sa chystal naprogramovať šachový program, len ma zaujíma, ako to všetko je naprogramované. Prípadne, či máte niekto konkrétne skúsenosti s nejakým šachovým algoritmom. Tiež by ma zaujímal algoritmus, ktorý sa sa sám učil na svojich chybách. Raz bol podobný samoučiaci algoritmus spomenutý na živě, ale ten sa týkal tuším počítačovej dámy (pohyb dámy len o jedno políčko). No a ešte je tu druhá možnosť.

Tou možnosťou je dekompilácia JAR (alebo JAD?) súboru. Mám totiž jedny šachy ako Java aplikáciu a keby sa podarilo dekompilovať program, možno k niečomu dojdem. Pokiaľ sa nemýlim, v Java programoch ostávajú všetky identifikátory a kompilácia je v skutočnosti len príprava pre šikovnejší interpréter.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pomocou Translatora a vlastného rozumu som trochu porozumel algoritmum MiniMax a AlfaBeta a hľadal s… poslední
msx. 01.12.2006 23:28
msx.

Pomocou Translatora a vlastného rozumu som trochu porozumel algoritmum MiniMax a AlfaBeta a hľadal som ďalej na Google. Tu je výsledok:

article.php

P.S.: Odklaz pre MM: Ja som sa vyššie pýtal na to, čo treba brať do úvahy, nie na to, ako ohodnotiť ťahy bodmi. To som ti samozrejme vysvetlil. No a v anglickom článku spomenutom vyššie sa píše o bodovaní pozície kráľa, bodovaní strelcov ku koncu hry, bodovanie okupovania políčok blízko stredu a podobne, čiže to sú odpovede na moje otázky. No a hlavne, ďakujem aj za tvoj čas.

Edit: Ak si nájdem čas, tak vytvorím šachový program na spôsob hry Colossus Chess pre Sharp MZ-800 (desuško 8-bitový).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru