Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dle čeho dnes vybírat smartphone?

Toho deleni na ruzne parametry je spousta.

Zacit muzes od operacniho systemu - momentalne Android, Windows Phone, nastupuje Firefox OS, do konce roku by mel byt k dispoozici OS Sailfish a asi v pristim roce by mohly prijit Ubuntu Touch a mozna i Tizen. OS je pevne svazany s hardwarem, protoze obvykle vyrobce zkonfiguruje hardware jen pro jeden system - ovladace, se kterym ten telefon pak dodava.

Jak uz tu bylo receno, minimalne Android potrebuje k bezproblemovemu behu 1GB RAM (je to asi neco jako kdyby si dal do PC 4GB RAM).

Co se tyka znacek, tak ano priplacis si za znacku pomerne vyrazne. Nejvic je to videt u Sony, jejiz telefony se radi k tomu nejhorsimu, ale jsou jedny z nejdrazsich. O neco hure jsou na tom absolutni cinsky noname a Sencor a podobny. Mozna nekde na urovni Sony spis nad je Huawei, Prestigio, LG. O radu vys bych zaradil ZTE a dalsi cinsky u nas ne moc znamy znacky jako je moje Jiayu, UMI a dalsi. Uplne nahoru bych dal HTC, Samsung, Xiaomi, Lenovo.

Urcite to neni jenom o znacce, ale hodne se lisi i jednotlivy rady, tady je urcite priklad HTC a Samsung, kteri maji obcas predevsim v nizsich radach dost hrozny telefony, zalezi jak se jim ten konkretni typ povedl. S tim souvisi to, ze dost casto to neni ani tak o vadnem hardware (vyjimka je Sony), ale o nevyladenosti Androidu, se kterym se dodavaji. Potom je dobry, kdyz se takoveho nevyladeneho telefonu chytnou nejaci dobrovolnici jako je napriklad skupina a dnes uz firma CyanoGenMod a vydaji vlastni firmware (upravenej Android), tim muzou kvalitu telefonu posunout o tridu vejs. Takze je dobry si tohle zjistit uz pred koupi, pokud to neni uplna novinka.

Jinak hlavni rozdeleni je asi na procesory: Samsung (Exynos), Qualcomm (Snapdragon), Mediatek, Huawei (HiSilicon K3V2), Broadcom, Intel (Atom), NVidia (Tegra).
Tady je to jako u PC, zadna firma (respektive ty vetsi) nedela jeden procesor, ale jako mas core i3, i5, i7, tak tady to mas stejny, akorat, ze toho je vic. Ty cipy (procesory) se delaji vetsinou jako SoC, teda je tam integrovanych vic veci dohromady, napriklad urcitej grafickej cip proste neoddelitelne patri k urcitymu procesoru, takze pokud jde o herni vykon, tak obvykle nejvykonejsi procesor urcite firmy ma i nejvykonejsi grafiku.

Co se tyka frekvence procesoru a poctu jader, na obojim nezalezi, zalezi na celkovem vykonu, zase jako u PC. Treba Mediatek MTK6577 je dvoujadrovej a vykon nic moc, ale Mediatek MTK6589 je ctyrjadrovej a vykon patri k tomu lepsimu co je k dispozici a zaroven je MTK6589 hodne levnej, dokonce levnejsi nez ten MTK6577, protoze Mediatek dokazal rapidne snizit vyrobni naklady, tim padem pomer cena/vykon je Mediatek neprekonatelnej. Naopak absolutni spicka jsou Qualcomm Snapdragon S600 a S800, obecne je Qualcomm drazsi, ale jsou s vykonem na spici.

Pri vyberu bych se ridil recenzema a informacema na webu, kterych je dostatek, na wiki jsou treba popsany i jednotlivy rady procesoru, chce to proste nastudovat nebo si muze nechat poradi na poradne. :-)
Neni to ale zdaleka tak prehledny jako u PC, sam jsem se spalil, kdyz jsem poridil Huawei Honor 2, kterej je naprosto nepouzitelnej, ale ty informace jsem proste na netu nenasel. Nasel jsem je az po koupi, mozna teprve tou dobou zacalo prosakoat, ze Huawei absolutne nezvlada zkonfigurovat Android (podobne jako LG) a od nich brat jenom modely, ktere maji nejakou komunitni customROM, coz bohuzel u tohohle telefonu neni, takze se neda pouzivat a zatim ho mam strcenej v supliku a doufam, ze jeste nekdo neco udela. :-/

Abych byl objektivni, tak jeste muzes poridit Nokii s Windows Phone 8, kde to mas vsechno od Microsoftu a sice na jednu stranu zadna slava, ale na druhou stranu ani zklamani, protoze jedna znacka jeden system na vylozenej odpad nenarazis. (Ale vyhni se starsim Nokiim s Windows Phone 7, to je odpad, ze ani ten nejhorsi Android neni ani z poloviny tak spatnej, Microsoft to spacal na rychlo a vybudoval si ve smartphonech hrozne spatnou povest, proto ma ten na trhu ani ne 5% a na Androidu mas mnohem vic aplikaci a obcas i hodne velky firmy delaj svuj soft jen pro Android i iPhone, takze pak s WP ostrouhas.)

Pak je jeste uplne mimo iPhone, ale to mas jako v pocitacich iMac, to je proste pro jiny lidi.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny