Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak nastavit barvy na monitoru LG IPS235P?

To tedy má nejspíš i1display pro. Ale to není podstatné, tato sonda pracuje kvalitně. Rozhodně je přinejmenším zvláštní, že se nijak neprojevuje na sondě změny prováděné přímo na monitoru. Ty změny jsou normálně jasně rozlišitelné pouhým okem natož sondou. Takže by byly dvě možnosti - buď nějaká chyba při měření nebo vadný monitor. Pokud se při změně nastavení monitoru (třeba jasu) viditelně mění obraz, pak to správně pracující sonda prostě MUSÍ indikovat. Nastavení CCC se týká grafické karty, na monitor žádný vliv nemá. Tedy samozřejmě mění signál, který GK do monitoru posílá, ale nemůže nijak změnit chování monitoru při manipulaci s ovládacími prvky. Určitě mylné je tvrzení, že monitor nebyl zkalibrován. To prostě nelze na takovéto sestavě monitoru a počítače nijak zjistit (leda by nějak obešel vliv nastavení GK).
K profilům ICC - ty správně fungují jen při určitém nastavení HW. Pokud tedy máš ICC profil ať už od výrobce monitoru nebo vytvořený kalibrační sondou pak tento profil správně nastaví barvy právě jen při nastavení HW, které bylo použito při výpočtu tohoto profilu. Jinak řečeno, vytvoříš-li ICC profil při nastavení monitoru na barevnou teplotu např 6 500K, jas, kontrast dejme tomu na 50% atd. pak změníš-li ovladáním monitoru barevnou teplotu pro příklad na 5 000K nebo jas na 70%, změní se profilace monitoru a vytvořený ICC profil to nemá jak napravit. Z toho vyplývá, že po vytvoření ICC profilu se již ovládacími prvky obraz nemůže měnit. Proto mají mnohé monitory možnost uložit více nastavení, kromě těch pevně vestavěných zpravidla 2 uživatelské, aby byla možnost přenastavit monitor třeba na sledování filmů nebo hraní her a pro zpracování fotografií použít nastavení související se změřeným ICC. Ale to závisí od monitoru a jeho výrobce.
K tiskárně - profily tiskáren jsou (alespoň u Canonu) na CD s ovladači a také se zároveň s ovladači instalují. Tyto profily jsou ovšem vytvořeny pro "nějaký" papír - v nastaveních tisku jich je asi 10 a jsou to nějaké obecné papíry. Tyto profily mi zatím u žádných tiskáren Canon nevyhovovaly, většinou výrazně ujížděly do purpurova a výrazně lepších výsledků jsem zpravidla dosáhl vypnutím colormanagementu tiskárny (a později samozřejmě profilací tiskárny).
Koupě sondy pro domácí použití se při ceně okolo 12 000Kč myslím nevyplatí. Zřejmě jako většina z nás nemáš tak přísné požadavky na výstupy takže nebudeš monitor kalibrovat každých 14 dní jako grafická studia a kalibrace jedenkrát za rok bohatě bude stačit. A pokud by ses rozhodl používat cenově přístupné a přiměřeně kvalitní fotopapíry Rayfilm můžeš kalibrovat tiskárnu kolikrát chceš. Ze stránek firmy si stáhneš patche (kalibrační terčíky), vytiskneš a firmě zašleš. Tak vytvoří ICC profil, který od ní obdržíš a nainstaluješ. Možná by ti provedli kalibraci i pro jinou značku papírů, ale to nevím. Já ti samozřejmě jak jsem psal mohu pomoct, ale máš-li to daleko jak píšeš asi by tě to vyšlo dráž, než pokud bys sehnal někoho v okolí, zvlášť pkud sondu ke kalibraci monitru máte takříkajíc v rodině.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny