Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak nastavit barvy na monitoru LG IPS235P?

Dobrý den,

jsem čerstvým majitelem monitoru LG IPS235P, co do IT jsem průměrný uživatel, proto, prosím, omluvte případné neodborné termíny nebo neznalost. Tento monitor jsem pořizoval jako externí k notebooku pro úpravu fotek (vím, že na fotky to není žádný trhák, ale fotky jsou jen pro domácí použití) a lepší zážitek při sledování filmů. V CCC jsem se snažil "kalibrovat" barvy na monitoru dle oka tak, aby (co nejvíce) odpovídaly výstupu fotek z tiskárny. Jakž takž jsem se k tomu po několika nekonečných hodinách dobral, i když to není úplně 100%ní. Při nastavení barev pro tisku fotek (v softwaru od grafické karty, a to CCC) jsem musel hodně vytáhnout červenou, která je jinak celkem dost viditelná a pro běžnou práci (internet, hry, psaní textů...) nepříjemná.

Výrobce údajně tento typ monitoru kalibroval přímo ve výrobě a dle testu na jednom serveru se mu to celkem podařilo. Nicméně se mi zdá, že tovární nastavení ve všech možných přednastavených režimech dělají oproti notebookovému displeji, na který jsem byl doposud zvyklý (TN panel, nijak kalibrovaný ani upravovaný nebyl, barvy byly skvělé, prostě spokojenost) obraz celkově tmavší (v OSD menu mám jas na maximu) a barvy jsou tak nějak rozhašené, např. při sledování filmu má lidská kůže šedou barvu apod, zelená barva je extrémně sytá a jako by splývala do jednoho fleku (např. v seriálu Mrňousci).

Snažil jsem se obraz pro ono běžné použití nastavit přes CCC, kde sice dokážu obraz ještě rozjasnit (zesvětlit), ale při nastavování barev R, G, B se nedokážu trefit do rozumných barev, vždycky mi vyjde nějaký nádech, ať už červený, zelený nebo modrý. Při nastavování všech barev zároveň se jedná o totální barevnou katastrofu, proto jsem tuto možnost zavrhl. Také jsem vyzkoušel QuickGamma, ale i tak to dle oka nejde úplně přesně (hlavně se nedá nastavit hodnota gamma a uložit více profilů), pořád to není ono, ačkoliv je to lepší než přes CCC.

Mohli byste mi, prosím, poradit, co dělat, abych měl obraz barevně podobný tomu, na jaký jsem byl zvyklý nebo alespoň barevně vyvážený, aby byl bez nádechů, sladěný a dalo se na něm dívat i na filmy?

Nebo je mezi TN panelem a IPS tak markantní rozdíl, že toho prostě nikdy nedocílím?

Existují nějaké stránky s přednastavenými hodnoty uživatelů např. pro program CCC pro daný monitor, kterými bych se mohl inspirovat a vyzkoušet tak jejich nastavení?

V nějaké recenzi jsem četl, že výrazné mínus tohoto monitoru je tmavší obraz, předpokládám, že tímto bych si asi na svoji otázku "proč je obraz tmavší" odpověděl, ale možná bude řešení jiné (např. nějakým programem), proto dotaz nechávám položený.

A ještě dotaz mimo barevnost. Při sledování filmů jsem si všiml, že se obraz občas zesvětlí, ztmavne, zesvětlí, ztmavne. Je to velice rychlé, ale postřehnutelné. Je to normální?

Předem děkuji za odpovědi.

Změna předmětu, původně: Jak nastavit barvy na monitoru LG IPS235P? Pomoc! (host)

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny