Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nové připojení ADSL

Rozvod po rodinném domku jsem řešil loni. Rozhodně musí být rozbočovač jako první zařízení a modem nejlépe hned vedle něj. Nijak se tím nenaruší stávající telefonní vedení po baráku.
Modem nesmí být nepřístupný, asi bude třeba občas přestartovat. Nejspíš nebude mít vypínač, tedy se jen vytáhne napájení 220V a zase zapojí - odhaduji jednou za několik měsíců.
Od modemu povede Ethernetový kabel k PC. Podle mne je ale nejrozumější použít dvě Ethernetové zásuvky pevně na zdi (nejlépe rovnou dvojzásuvky, 2zásuvka stojí asi 130,- jednozásuvka myslím asi 80,-). Jednu dát vedle modemu a druhou vedle PC.
Vlastní Ethernet kabel koupit v metráži (metr asi 6 - 7 Kč). Kabel obsahuje 4 dvoupáry (tedy 8 drátů). Je jím možno připojit 2 PC nebo 1 PC a až 2 telefonní linky (PC potřebuje 4 dráty, telefon 2 dráty). K zapojení zásuvky není třeba žádné specielní nářadí kdežto k připevnění koncovky na kabel potřebuješ specielní kleště.

Spojení modemu se zásuvkou která je vedle něj a PC se zásuvkou se provede krátkým Ethernetovým kablíkem, který lze koupit hotový. Nejporuchovější místo sítě je tento kablík - při manipulaci s PC by se mohl poškodit. Takto se vymění jen ten kousek kablíku (stojí do 20 Kč).
Pokud obsahuje modem i switch (má více výstupů pro PC - zpravidla 4) a pokud je protahování kabelu nějak náročné uvažoval bych i o protažení kabelů dvou - i kdyby druhý kabel neměl být zapojen. Nebo propojit každou ze zásuvek všemi osmi dráty a pak je možno tutéž zásuvku použít buď pro PC nebo pro telefon pokud je na obou stranách připojena do správného zažízení. V zásuvce je 8 drátků, PC využívá 1 2 3 6 (telefon využívá 4 5). Zásuvka má takový tvar, že do ní lze strčit i široký konektor (připojení PC) i úzký (připojení telefonu).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny