Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak docílit plného využití procesoru při kodování videa?

Dobrý den, jdu pro radu, mám procesor i7 4770k a při kodování videa ve virtual dubu je procesor využit celkově asi jen na 33 - 37 % v průměru. Procesor má 8 vláken, tak šest jich jede na 30, jedno na 70 procent, to zbývající nejede téměř vůbec, nebo málo.

Koupil jsem si takto výkonný procesor především kvůli kodování... a teď mám problémy, jak plně využít jeho potenciál..

Koduju např. do avi, xvid, zvuk do mp3, Virtualdub používám 1.9.11 cz (x86) - tedy 32 bitovou verzi
Systém mám Win7 64 bit

Zkoušel jsem kodovat i v MeGUI, taky do xvidu... a využití kolem 40% maximálně... tzn podobné výsledky.

Disk mám nový, 3TB 7200 otáček seagate. I když jsem dal čtení / zápis kodovaného videa na SSDčko Samsung 840, rychlost a využití procesoru se nezlepšilo. (měl jsem podezření, jestli to není pomalým čtením, nebo zápisem kodovaného videa na disk)

Nevíte co mi může pomoci, jak využiju procesor naplno při kodování videa ve VirtualDubu?
(mám spřažených všech 8 jader (vláken), nastavení priority vysoké, vyšší apod. nepomáhají)

Nebo virtual dub nepodporuje plné využití procesoru? Musel bych použít jiný program? Nebo je to použitým kodekem? Xvid? Když bych kodoval do x264 AVC (mkvčka), bude využití procesoru lepší?

Napadá vás něco? Co je tou brzdou? Díky.

Co je důležitou proměnno při kodování? Rychlost procesoru - ten mám výkonný, rychlost disku? - ten taky, paměť RAM? - mám 16 GB, jsou důležité i věci jako Stránkovací soubor, nebo jiné systémové vlastnosti a nastavení? Jaká se doporučuje velikost stránkovacího soburu (kvůli SSD ho mám nastaven jen na 200 MB)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pomohlo vypnout Hyper Threading. Rázem konvertor využívá CPU na 90%
mhruska73 04.08.2014 21:28
mhruska73
ale to využíva len jedno jediné jadro a to je vyťažené na 90%,pokial využíva viac jadier,celý proces… poslední
audax 05.08.2014 08:29
audax

ale to využíva len jedno jediné jadro a to je vyťažené na 90%,pokial využíva viac jadier,celý procesor je využitý mene a viac procesorového času môže použiť systé na ostatné systémové služby na pozadí,pokial pracuje viac jadier súčasne,jedno spracováva rozkodovanú videoframe,druhé skladá obraz,tretie posiela hotový signál do grafického adaptéru,tretie obsluhuje front frame buffer,štvrté back framebuffer a prípadné efekty,synchronizuje obraz a video,pokial vypneš HT,pracuje len jedno jadro naplno,a systém sadýcha z posledných síl a v takých prípadoch čato dochádza k drop out výpadkom signálu,stráca sa synchronizácia obrazu a zvuku alebo pc zamrzne a na slabých zostavách program často padne tesne pred koncom kodovania,alebo sa už nič iné nedá robiť s počítačom súčasne....takže všetko má svoje pre aj proti a pamätaj na to,že Murphyho zákony fungujú v praxi až príliš dokonale a keď má niečo šancu pokaziť sa,tak sa to aj pokazí.....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru