Předmět Autor Datum
Aky ma vyznam urobit kopiu? Ziaden. Pas je na to aby sa skontrolovala na hraniciach totoznost, a to…
MM.. 20.12.2006 16:21
MM..
Jde o to, z jej muzes zkopirovat "na dalku" poslední
Jan Fiala 20.12.2006 17:37
Jan Fiala

Aky ma vyznam urobit kopiu? Ziaden. Pas je na to aby sa skontrolovala na hraniciach totoznost, a to sa robi porovnanim udajov v pase (dnes fotka) s tym kto ten pas drzi (dnes s jeho ksichtom). Vyznam el.pasu vidim ja osobne v tom ze toto porovnavanie zjednodusi, zrychli apod. (nejaky stroj na colnici vybaveny kamerou a prip. snimacom otlackov bude moct automaticky porovnat biometricke udaje ksichtu na kamere s tym co je ulozene v pase, s otlackom prstu apod).
Skopirovat pas nepotrebuje nikto (to ho rovno moze ukradnut), to co potrebuje falsovatel je zmenit udaje resp. vygenerovat falosny pas ale taky aby tie udaje v pase suhlasili s tym falosnym clovekom, ale mal by samozrejme ine (falosne) meno. T.j. chranena by mala byt zmena udajov (napr. digitalnym podpisom). Chranit to proti kopirovaniu je nezmysel a ten clanok je ukazka toho ked niekto krici a pise ale nerozmysla ze co vlastne krici, hlavne ze nieco krici. Ake bezne v dnesnom svete.

P.S: netvrdim ze el.pas je "bezpecny", z toho ze si ktokolvek bude moct na nejaku kratku vzdialenost precitat kto som nemam radost ani ja.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru