Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem harddisk sata, ide? jaky je rozdíl?

IDE - dnes též nazývané PATA (paralel ATA), je zkratka Intelligent Drive Electronic - původní a hodně staré rozhranní. V PATA přenosech se přenáší více bitů současně. SATA - serial ATA - přenáší se sériově po bitech. Rozdíl je především ve způsobu zapojení – SATA používá tenký kablík (většinou oranžový nebo fialový), PATA široký (šedý). Obě rozhranní mají různou teoretickou rychlost, které v praxi nejsou schopny dosáhnout. SATA disky dosahují nepatrně vyšších rychlostí, nikoli díky teoretické vyšší přenosové rychlosti, ale díky novějším technologiím. Rozdíl v rychlosti je však v praxi dodnes téměř zanedbatelný, o něco rychlejší jsou nové SATA disky.
PATA disky je možné připojit ke starším počítačům nebo používat v oblíbených „šuplících“ (interních či externích rámečcích, i s redukcí na USB). Současné desky stále podporují obě rozhranní, ale stále více omezují PATA. Např. už mají pouze jeden PATA konektor místo původních dvou (takže se připojí CD/DVDROM mechanika a jeden disk – nikoli dva disky s využitím RAID). PATA zřejmě časem zcela zanikne, ale nebude to v nejbližší budoucnosti.
Jinak přechod na SATA byl pouze marketingový tah výrobců základních desek a disků - samozřejmě i PATA mohlo dále zvyšovat teoretické přenosy a dále se rozvíjet. První SATA disky byly dokonce zcela totožné i na úrovni řadiče a lišily se pouze konektorem a cenou. Díky tomu někteří výrobci čelili i žalobě spotřebitelů.
Pokud se dnes rozhoduješ pro koupi disku, je volba jasná – SATA! PATA pouze do starších počítačů nebo do šuplíků, které je možné zapojit prakticky všude.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny