Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ubuntu/Win 8.1 Na jednom disku

Já to takhle provozuji. Funguje to dobře, tedy alespoň mně.
Na co si dát pozor: Nejdřív instalovat Windows, až poté Linux. Instalátor Win s nainstalovaným Linuxem nějak moc nespolupracuje a je schopen zrušit i ten linux oddíl.
Pokud se druhé instaluje Ubuntu, neměl jsem s tím nikdy problém. V instalátoru to nabízí, jak to udělat, pokud klikneš na "Nainstalovat vedle Windows 8", nainstaluje se vedle a sebere nějaký místo z disku pro sebe. Ten kousek se naformátuje jako ext4 a normálně tam poběží Ubuntu.
Jak to vypadá v praxi:
- Ubuntu funguje dobře, lze číst z oddílu Win (prý je to nebezpečné na ztrátu dat, já ale normálně z Linuxu i do Windows oddílu zapisuju a zatím jsem úspěšný :) )
- Při startu se jako defaultní systém nastaví ono Ubuntu (poslední nainstalovatný systém si to většinou hodí na sebe). Nějak to jde určitě vyřešit, neřešil jsem.
- Windows fungují stejně jako dřív. Neumí zapisovat ani číst ten Linux oddíl, takže co si uděláš na Linuxu, z Windows nepřečteš. Takže věci potřebné z obou systémů doporučuji dát na Win oddíl.

Myslím všechny potřebné informace. Ještě dodám, že osobně mi přijdou ty poslední verze Ubuntu poněkud nedodělané, takže bych preferoval LTS verzi (12.04, nebo za dva měsíce 14.04, tam je ještě uvidí, jak to bude vypadat)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny