Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Praskání

Dobrý den,
občas když přehrávám nějaké video, film nebo hudbu. Tak v reprákách/sluchátkách jako praská. Problém nemůže být v samotných reprákách, protože ty jsem zkoušel na televizi a mobilu a nic se nedělo. Zkoušel jsem i přeinstalovat ovladač zvukové karty, o něco málo se to zlepšilo, ale efekt praskání se stále objevuje, nesetkal se s tím už někdo? A může mi někdo poradit?
MB - Gigabyte 780T D3L
OS - Win Vista x32

Předmět Autor Datum
MB - Gigabyte 780T D3L To vypadá jako odpověď...
ms 19.02.2014 15:29
ms
Tento problém je mi povědomý. Mě to dělá taky, a dalším čtyřem co znám též. A všichni až na jednoho…
Matt Dylon 19.02.2014 17:58
Matt Dylon
"PCI-Express" nema ziadne IRQ, PCI Express je len kopa dratov. Novsie Win pouzivaju APIC, tam ani ni…
MM.. 19.02.2014 18:55
MM..
A ked si laboroval so zvukovkami do PCI/PCI Express, tak v kazdom slote mas ine IRQ, takze si asi mo…
MM.. 19.02.2014 18:57
MM..
Na obrázku je menu "Požadavek na přerušení (IRQ)". Je na něm jasně vidět, že PCI-Express, zvukovka,…
Matt Dylon 19.02.2014 20:14
Matt Dylon
To neni PCI express ale root bridge, ktory ziadne IRQ negeneruje (vynimka je katastroficky error na…
MM.. 19.02.2014 20:24
MM..
Zdroj je jaky? P.S: jaka presne to je zvukovka? Ovladac odkial presne ktory presne? Ovladace chipse…
MM.. 19.02.2014 20:25
MM..
Ano, tyto tři zařízení jsou nadrátované dokopy, a to je ten problém (gigabyte s tím problém rozhodně…
Matt Dylon 19.02.2014 20:55
Matt Dylon
Ale to neni problem IRQ. Jaky mas zdroj? Alebo rusenie od dosky na napatiach, apod. Zdielanie IRQ ma…
MM.. 19.02.2014 20:56
MM..
A viz co som pisal nizsie, powermanagement vo Win a pripadne cstates, tym zatlmis prudove narazy DC…
MM.. 19.02.2014 21:05
MM..
Koukam, že původní tazatel čeká co se tady z toho vyvrbí. :-) Každopádně zkusím co jsi navrhl, třeba…
Matt Dylon 19.02.2014 21:14
Matt Dylon
Este napis jaky mas zdroj, mozno mate vsetci co vam to praska stejny :) (aha uz vidim uz si napisal,… poslední
MM.. 20.02.2014 08:56
MM..
A jeden odkaz na forum, kde se tomuto problému věnují plus screen z tohoto fora. viewtopic.php
Matt Dylon 19.02.2014 20:30
Matt Dylon
To su ale uplne nezmysly. Je rok 2014, a ne 1998. Reakcny cas CPU je tisic krat vyssi. (a uz 3x opak…
MM.. 19.02.2014 20:50
MM..
Este si vlezte do ovl.panely-energia, nastavenia planu - rozsirene nastavenie planu, a tam je napr.…
MM.. 19.02.2014 20:55
MM..

Tento problém je mi povědomý. Mě to dělá taky, a dalším čtyřem co znám též. A všichni až na jednoho máme základní desku od Gigabyte v cenové kategorii od 2500,- do 4000,-. Já bych to viděl na IRQ, protože PCI-Express, Grafika, zvukovka i síťovka využívají jedno IRQ. V XP se to řešilo přiřazením jiného volného IRQ, od Vist dále to již bohužel nejde. Zkoušel jsem lecos, včetně laborování se zvukovkami do PCI a do PCI-Express, ale časem jsem se s tím smířil. :-)

"PCI-Express" nema ziadne IRQ, PCI Express je len kopa dratov. Novsie Win pouzivaju APIC, tam ani nic nastavovat nemozes, ptz spojene je len to co je spojene fyzicky. Problem s tym neni ziaden. Skor tam bud mate nejaky vir alebo nieco co vytazuje zbernice alebo CPU, alebo je ta zvukovka naprd ako taka. Skusit v prehravaci nastavit vacsi buffer pre audio, a uistit sa ze su v ovladaci zvukovky povypinane ostatne vstupy v mixeri u prehravania.

A ked si laboroval so zvukovkami do PCI/PCI Express, tak v kazdom slote mas ine IRQ, takze si asi moc nelaboroval :) (alebo to nema nic spolocne s IRQ, co vpodstate aj pisem v predch.prispevku). A akykolvek soundblaster do PCI aj za 5korun ma zvuk uplne cisty. Mam dosku gigabyte a soundblaster audigy. A je ticho takze za sa az dakedy zlaknem ked to zacne hrat :D

Na obrázku je menu "Požadavek na přerušení (IRQ)". Je na něm jasně vidět, že PCI-Express, zvukovka, grafika, síťovka a jiné, jsou na stejné IRQ (16). V XP se dá přiřazení IRQ změnit(někomu to pomohlo, mě třeba ne), zkoušel jsem zvukovku creative x-fi do PCI-Express, sounblaster do PCI, překontroloval jsem ukostření zdroje i základní desky, ferity na kabely, leč bez úspěchu.

To neni PCI express ale root bridge, ktory ziadne IRQ negeneruje (vynimka je katastroficky error na zbernici :)

Tie 3zariadenia ktore si vymenoval su proste tak nadratovane v chipsete dokopy, nemohol by si si nastavit nic ani v WinXP ani v martanskomXP. Novsie chipsety mozu mat v BIOS povolenie MSI (to neni znacka dosky ale Message Signalled IRQ :) u chipset zariadeni, Win7 potom pouzije extra IRQ pre kazde.
Tvoj problem ale neni IRQ. sietovka generuje par IRQ za sekundu, zvukovka tiez a to tretie tiez. Snad ti dnesny XY GHz CPU zvladne spracovat nejakych par instrukcii za sekundu :)

Ked si skusal kdejake zvukovky, tak si predsa musel vidiet ze v kazdom slote mala ine IRQ, a z toho dedukovat ze problem neni v IRQ. Mate tam nejaky ovladac alebo vir alebo nieco co to przdi. Log z hijackthis uz bol pozerany? Nic sa nespusta z Windows\inf?

Ano, tyto tři zařízení jsou nadrátované dokopy, a to je ten problém (gigabyte s tím problém rozhodně má). Momentálně používám Creative x-fi extreme audio s orinálními ovladači. Ovladače jsem zkoušel i alternativní, ale pořád stejné. Zdroj corsair vx 550, deska Gigabyte GA-EP45-DS3. Jinak to praskání se ozývá téměř stále při nějaké činnosti, a při serfování na netu mám krásnou akustickou odezvu na myš. ;-)
Virem ani přehrávačem to taky není, praská to i po čisté instalaci a pár přehrávačů jsem zkusil. Už s tím žiju 4 roky, zvykl jsem si.:puff:

Este si vlezte do ovl.panely-energia, nastavenia planu - rozsirene nastavenie planu, a tam je napr. PCIexpress sprava napajania ci jak, a tam si nastav nech nesetri PCIexpress energiu. Mozes skusit v BIOSe aj vypnut deep C-states u CPU (ne vsetky, len deep) ci to nepomoze. Apod. V BIOSe si hladaj ASPM (napr. DMI ASPM) a skus dat disabled.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru