Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak otestovat hard disk

Počítač: Win XP Home SP2, ASUS A8V Deluxe (Socket 939), Athlon 64 3000+, RAM 2GB, 2x SATA disky Samsung, 1x ATA Seagate Barracuda. Sestava je stará asi dva roky.
Já: POUZE UŽIVATEL (mluvte se mnou jako se středně velkým počítačovým blbem)

Před časem mi Windows odepřely přístup do několika složek (o tom viz http://pc.poradna.net/question/view/80499-odepreny- pristup-do-slozek-v-dusledku-kolapsu)
Teď jsem jednou narazil už i na modrou obrazovku, a i když počítač funguje normálně, mám pocit, že se někde něco hroutí. Modrým obrazovkám jsem dávno odvykl.

1. krok:
věci jako defrag, kontrola povrchu disku z windows, projel jsem AdAware, antivirus atd. - žádná chyba

2. krok:
Testy, které mi radil Fuente:
MemTest86+ (2 průchody, žádná chyba)
GoldMemory (1 průchod, žádná chyba)
Z toho vyvozuju, že paměť je snad v pořádku.

3. krok - disk:
Disk je cca 2 roky starý Samsung SpinPoint SP0812C (80 GB), SATA, rozdělený na dvě logické jednotky po 40 GB, systém je na jedné z nich. Nástroje na testování ve Windows (HD Tune, HDD Health) na něm nenašly chybu. Zkusil jsem ho testovat nástrojem od SeaTools, ale nepovedlo se (Abnormal Program Termination: Illegal Instruction). Přičítám to tomu, že nejde o Seagate. Na webu Samsungu se doporučují dva nástroje: buďto jejich aplikace HUTIL, ale ta se spouští z diskety v DOSu, a tam se neumím při Windows XP dostat (umím jen "Nouzový režim se systémem MS-DOS", ale tam HUTIL nevidí žádné mastery ani slavy, přičítám tomu, že je ve Windows), nebo Data Advisor (http://www.ontrack.com/dataadvisor/). Ten ale taky skončil na "Abnormal Program Termination: Illegal Instruction", ještě než začal.

DOTAZY:
1/ Existuje nějaký další program, kterým bych mohl otestovat HDD a být si jist, že je v pořádku?
2/ Mám testovat ještě něco jiného?

VELKÉ DÍKY VŠEM.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny